Siyah Beyaz Fotoğrafçılık Hakkında 5 Önemli Ayrıntı

Renkli fotoğrafların git gide arttığı dijital bir zamanda yaşıyoruz. Her ne kadar siyah beyaz fotoğrafçılık eskisi kadar rağbet görmese de bazı fotoğrafçıların hala olmazsa olmazıdır. Siyah beyaz fotoğrafçılık ekipmanlarından ışık tekniklerine ve kompozisyonuna kadar bir çok detayı barındıran hassas bir sanattır. Şimdi siyah beyaz fotoğrafçılık ile ilgili 5 önemli ayrıntıyı inceleyelim.

1-Doğru Ekipmanın Seçimi

Son 10 yılda her ne kadar dijital kameralar filmli kameraların önüne geçmiş olsa da siyah beyaz fotoğrafçılığın temelinde film yatmaktadır. Siyah beyaz film fotoğrafçılığında dikkat etmemiz gereken en önemli ekipman filmin hızıdır. Yani filmin isosudur. Fotoğraflamayı düşündüğümüz alandaki ışık koşullarını iyi bilmek ve buna göre bir film seçmek çok önemlidir. Film seçimi kadar kullandığımız lensler de bunu doğru oranda etkilemektedir. Siyah beyaz fotoğrafçılıkta detaylar her ne kadar önemsizmiş gibi gözükse de prime lensler genellikle kullanılmalıdır. Bunun nedeni prime lenslerin daha açık diyafram değerlerine ulaşıyor olmasıdır. Açık diyafram ise bizlere daha az ışık ile çalıma imkanı sağlamaktadır. Bu konunun haricinde prime lensler hakkında bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.


2- Filmin Banyosu

Diğer bir önemli konu ise filmin banyosudur. Fotoğrafı doğru ışıkta doğru değerler ile çekmek kadar doğru banyo yaptırmakta önemlidir. Çünkü çekilen karenin detaylarını yapılan banyonun teknikleri belirlemektedir. Eğer bu konuda tecrübeli iseniz kendiniz ev şartlarında banyonuzu yaptırabilirsiniz ama yeterli tecrübeye sahip değilseniz ve risk almak istemiyorsanız siyah beyaz film banyosu yaptıran bir fotoğrafçıya filminizi teslim etmek daha garanti olacaktır. Aynı zamanda siyah beyaz film banyosu hakkında teknikleri öğrenmek istiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.


3- Rengi Unutun

Siyah beyaz fotoğraf çekerken her ne kadar vizörden bakarken çekilen kareler bize renkli gözükse de çekilecek olan kareyi siyah beyaz olarak düşünmemiz gerekir. Renkli fotoğraf ile siyah beyaz fotoğrafı ayıran en önemli ayrım renk tonlarının geçişidir. Siyah beyaz fotoğrafçılıkta ton geçişleri daha belirgindir. Aynı zamanda gölgeler siyah beyaz fotoğrafçılığın olmazsa olmazıdır. Ve her zaman siyah beyaz renk tonları renkli fotoğraflara göre daha fazla dramatizedir. Eğer bu detaylara fotoğraf çekerken dikkat edebilirsek yani kareyi siyah beyaz düşünüp ona göre çekebilirsek elde edeceğimiz sonuçlar daha tatminkar olacaktır.


4-Işık ve Gölge

Işık ve gölgenin siyah beyaz fotoğrafçılıkta en önemli etkenlerden biri olduğundan az da olsa önceki başlığımızda  bahsetmiştik. Şimdi biraz daha detaylandıralım bu konuyu. Mesela tam güneşin tepede olduğu anda sert ışık şartlarına maruz kalan parkta oturmuş yaşlı bir adam düşünelim. Ve bu anda biz kareyi siyah beyaz olarak fotoğraflayalım. Şimdi çekmiş olduğumuz bu siyah beyaz fotoğraf sert ışık nedeni ile gölge detaylarından yoksun ve fazlasıyla beyaz çıkacaktır. Birde aynı kareyi gün batımı ve daha loş ışık koşullarında fotoğraflayalım, fotoğrafladığımız bu karede gölge ve ışık çok daha güzel detaylar almamızı sağlayacak ve fotoğrafımız bu detaylarla tam bir bütün olacaktır. Bu küçük örnekten de anladığımız gibi siyah beyaz fotoğrafçılıkta gölge ve ışık detayları fotoğrafın temelini oluşturmaktadır. Sert ışık koşulları siyah beyaz fotoğrafları olumsuz etkileyebilmektedir. Eğer fotoğraflarınızda daha fazla gölge ve detay almak istiyorsanız genelde gün batımı yada sabah saatleri uygun olacaktır.


5-Kompozisyonu Anlamak

Tüm teknik detayları oluşturduk. Işık koşullarına uygun bir film ve teknik ekipmana sahibiz. Fotoğrafımızı artık çekebiliriz. Peki ya kompozisyon ? Evet fotoğrafı fotoğraf yapan en temel kavram fotoğrafdaki kompozisyondur. Bazen öyle bir an gelir ki  aceleyle öğrenmiş olduğumuz tüm teknikleri uygulamadan sadece fotoğrafı aniden çekeriz ama kompozisyon o kadar yerindedir ki yapmış olduğumuz teknik hatalar önemsiz kalır. Ama fotoğraf bir bütündür ve her ne koşulda olursa olsun her zaman o anın ışık şartlarına göre çekebildiğimiz en iyi  fotoğrafı  çekmeyi denemeliyiz. Bu şekilde yaptıkça kendimizi daha fazla geliştiririz. Ve bazen hazırlıksız yakalasak bile, bir kareyi çekerken o kadar tecrübe kazanmışızdır ki vizörden baktığımız anda fotoğraf en uygun koşullarda fotoğraflanmış olur.