Prime Lens Nedir ? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?

Prime kelime anlamı olarak "ana" veya "esas" demektir. Prime lensler sabit odaklı lenslerdir. Örnek vermek gerekirse 28mm, 50mm, 135mm, 200mm gibi.

Prime Lensin Diğer Lenslerden Farkı

Prime lensler daha özel camlardan imal edilmiş ,element dizaynları daha farklı ve diyafram aralığı diğer lenslere göre daha düşüktür.Bu saymış olduğum etkenler fotoğraf kalitesine direk etki eden temel etkenlerden biridir. Fotoğrafın daha net (Keskin) ve renk dengesi  daha iyi olması açısından prime lensler her zaman daha başarılıdır. Örnek vermek gerekirse standart bir fotoğraf makinesinin aralıklı kit lensi genelde 3.5-5.6 diyafram aralığında minimum çalışırken, Prime bir lens de bu rakamlar 1.2 1.4 2.0 gibi daha açık diyaframa sahiptirler.

Açık Diyafram Neden Önemlidir ?

Açık diyafram bize daha az ışık koşullarında çalışma imkanı sağlar. Örnek vermek gerekirse 400 iso'da ki bir fotoğraf makinesinde iç mekanda çekim yaparken eğer ortamda ortalama bir ışık var ise 2.0 diyafram ve daha düşük bir diyaframda tripodsuz çekim yapabiliriz. Ama diyafram aralığı bu kadar açık olmayan bir lens için bu mümkün olmaz çünkü bir diyafram ne kadar açık ise aldığımız enstantane değeri o kadar yükselir. Bu demek değildir her zaman açık diyaframda kullanmalıyız. Eğer ortamda yeterli ışık var ise ve eğer portre çekmiyorsanız daha yüksek diyaframlarda fotoğraf çekmeniz genellikle önerilendir.

Açık Diyaframın Bir Diğer Avantajı Nedir ?

Diyafram ne kadar açık olursa netlenen alan dışında kalan bölge o kadar flu olur. Aynı zamanda daha uluslararası bir isimle hitap etmek gerekirse bu alan bokeh'li alan olur. Bokeh genellikle portre fotoğfçılığında yada netlenen bir objeye farklı bir hava katmak istendiği zaman önem kazanır. Bu gibi durumlarda ise açık diyaframlı lensler her zaman bir adım öndedir. İnternet üzerinde veya sitemizde bulunan fotoğraflar bölümünde portre örneklerini görebilirsiniz.

Peki Prime Lens Her Zaman Avantajlı mıdır ?

Hayır, Çünkü prime lens sabit odaklıdır. Aralıklı bir lens kadar pratik değildir. Prime lens kullanırken bazı durumlarda lens değiştirmeye ihtiyaç duyarız bu durum genelikle kadrajımıza bir kareyi sığdırırken olur. Aralıklı lens de ise sadece bir kaç sn içinde yapabileceğimiz bu hareketi prime lens de ise daha uzun belki dk içinde yapabilmekteyiz. Bu da bazı durumlarda çekmek istediğimiz karenin bu değişiklik sırasında bozulması veya farklı nedenlerden dolayı ortadan kaybolmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden makinemiz üzerinde sabit odaklı bir lens takılıyken çekmek istediğiniz objeyi sokak, insan, kuş, manzara vs. önceden düşünüp ona göre hareket etmekte fayda var.