50mm Prime Lens Testi

Hepimizin bildiği gibi analog severlerin en çok tercih ettiği lens aralıklarından biride 50mm'dir. Daha önceki yazılarımızda prime lenslerden genel olarak bahsetmiştik. O konuyu okumak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Prime lensler daha özel camlardan imal edilmiş ,element dizaynları daha farklı ve diyafram aralığı diğer lenslere göre daha düşüktür. Bu saymış olduğum etkenler fotoğraf kalitesine direk etki eden temel etkenlerden biridir. Fotoğrafın daha net (Keskin) ve renk dengesi  daha iyi olması açısından prime lensler her zaman daha başarılıdır. Örnek vermek gerekirse standart bir fotoğraf makinesinin aralıklı kit lensi genelde 3.5-5.6 diyafram aralığında minimum çalışırken, Prime bir lens de bu rakamlar 1.2 1.4 2.0 gibi daha açık diyaframa sahiptirler.



Yurt dışından bir kullanıcı birbirinden farklı 29 tane 50-58mm aralığında olan prime lensi diyafram açıklıklarını göre test etmiş. Bu link aracılığıyla lenslerin keskinlik, kontrast ve bozulma gibi detaylarını ve birbiriyle olan karşılaştırmalarını görebiliriz. Eğer almayı düşündüğünüz bir 50 mm civarında lens var ise bu testi incelemeden almayın derim. Aşağıdaki linkten bu karşılaştırmaya ulaşabilirsiniz.

Prime Lens Test