Uzayda Kullanılan Analog Fotoğraf Makineleri

1960'lar da NASA, uzay istasyonlarında kullanılması için Hasselblad kameraların kullanılmasını öngörmüştü. Yalnız 70mm genişliğinde olan film yapısı ve gövde olarak Hasselblad kameralarının ağır oluşu uzay istasyonlarında kullanılması için fazla ergonomik değildi. NASA, bu gelişme üzerine Nikon ile uzlaşarak 35mm filmli analog fotoğraf makinelerinin kullanılması yönünde karar bildirdi. Japonya'da bu gelişme üzerine Nippon Kogaku Ohi fabrikasın da özel bir ekip önderliğinde NASA, için üretime başladı.

NASA için bu üretilecek kameraların çok özel şartlara uygun olması gerekiyordu. Yer çekiminin ve havanın olmadığı bu ortamda bulunan gazlardan ve spesifik uzay koşullarından olumsuz etkilenmemesi gerekiyordu. Aynı zamanda fotoğraf makinesini kullanacak olan astronotların eldiven ve hava kapsüllü başlık kullanıyor olmaları da Japon mühendisleri tamamen farklı modüllerle donatılmış bir fotoğraf makinesi yapmaya itti.

O dönemde Nikon'un popüler modellerinden biri olan Nikon F üzerinde yapılan modüllerle NASA'nın istemiş olduğu fotoğraf makinesi tasarlandı;

Gövdesi deri kaplı olan fotoğraf makinesi mat siyah boyayla boyandı ve metalle kaplandı. Pil yuvası ve yapışırıcılar uzay koşullarına göre tekrar yapıldı. Elektrik ve mekanik aksamı tamamen değiştirildi. Yapılan bu değişikliklerden sonra 1971 yılında Apollo 15 ile ilk defa uzaya gitti. 1973 yılında ise Nikon F modülüne motor eklenerek saniyede çekim sayısı artırıldı.

NASA için üretilmiş bu fotoğraf makineleri maliyet olarak çok fazlaydı. Bu maliyetli üretimler Nippon Kogaku şirketine zarar ettirse de uzay projesi adı ekstra ödeneklerle bu zararlar NASA tarafından karşılandı. Bu yıllarda Nikon F2 fotoğraf makinesini kullanıma sundu fakat bu fotoğraf makinesi için ekstra bir modül üretilmedi.

70'li yıllar NASA için uzayda Nikon F kullanımı ile geçti. 80'li yıllara geldiğimizde Nikon F3 kullanıma sürüldü.Nikon F3 piyasaya sürüldükten sonra aynı zamanda NASA 'nın uzay çalışmlarında kullanılması için tasarlanmaya başlandı. 1981 yılında yapılan çalışmalar sonucunda bir uzay mekiğinde kullanılmak üzere NASA' ya teslim edildi. Nikon F3 yapılan anlaşmalar sonucunda NASA'nın resmi kamerası oldu.

1991 yılına kadar Nikon F3 NASA, tarafından kullanılmaya devam edildi. Ardından daha teknolojik olan ve aynı zamanda 90 yılların başlarında manuel fokus'dan oto fokuslu döneme genel anlamda geçilmeye başlandığı için NASA, Nikon'un F4 modeliyle bu geçişi sürdürdü. Ve aynı zamanda Nikon Kodak firmasıyla ortak bir çalışma yaparak daha kompakt bir model olan Kodak DCS 460 fotoğraf makinesin üretti.


Aşağıdaki fotoğrafta 11 Eylül 2001 deki New York 'a yapılan saldırıyı görebiliriz. Bu fotoğraf Kodak DCS 460 ile çekilmiştir.

Kaynak: Onevisionphoto