Ucuz 35mm ve 120mm Film Nereden Alınır ?

Evet her analog fotoğrafçısının son yıllarda yaşadığı en büyük sıkıntılardan biride film üretiminin azalması ve bununla birlikte film fiyatlarının artması oldu. İnsanlar gelen bu zamlar ile birlikte genelikle bayat film almaya yönelmeye başladılar. Her ne kadar herkes bayat film tercih etmese de renkli veya siyah beyaz film'i daha ucuza alabilmek için herkes bir arayış içine girdi.


 Şimdi gelelim nerelerden film alabiliriz ? 

Öncelikli olarak İstanbul'da yaşayanlar bu konuda daha şanslılar çünkü fotoğrafçıların merkezi olan Sirkeci'ye yakınlar.

Peki Sirkeci'de nereden alınabilir ?

-Murat Ticaret / Sirkeci Atabey iş hanının giriş yer almaktadır.Hayyam Pasajının bir yan sokağı.
-Kristal Foto/ Sirkeci Atabey hanına giderken sağ tarafta yer almaktadır.
-Pamuk Ticaret/Sirkeci Atabey hanın da 2.kat da yer almaktadır. 
Akın Foto/ Sirkeci Hayyam pasajının ana giriş kapısına sırtınızı verdiğinizde sağ çapraz da kalmaktadır.

Bu saydığım fotoğrafçılardan Murat Ticaret çok meşhur olan bir internet satış sitesinden online satış yapmaktadır. Aynı şekilde Kristal Foto da kendi web sitesi üzerinden online satış yapmaktadır. İstanbul dışında oturanlar bu yöntemle alış veriş yapabilirler yalnız bizzat gidip aldığınızda fiyatlar daha ucuz olacaktır şimdiden belirteyim. O yüzden İstanbul dışında oturanlar tanıdıkları aracılığıyla aldırma şansları var ise filmler daha uyguna gelecektir.

Peki İstanbul piyasası haricinde nereden alınabilir ?

Bazı anadolu şehirlerinde bulunan fotoğrafçılarda eskiden kalma bayat filmler olabiliyor. Vitrininde analog fotoğrafçılığa ait herhangi bir alet edevat görmesiniz de içeri girip sorun şanslıysanız piyasanın çok çok altına film alma şansınız olabilir. 

Bunun haricinde hepimizin bildiği gibi yurt dışı alış veriş sitelerinden olan www.ebay.com üzerinden bu işlemi yapmanız mümkün. Sayısız defa film almışlığım var ve hiçbirinde bir sorunla karşılaşmadım hatta bir keresinde korkarak verdiğim 20 adet film siparişim 10 gün de adresime getirilmişti. Ebay üzerinde bazı insanlar ellerinde kalan eski yada yeni filmleri satışa koyabiliyorlar bunları takip ederek açık artırma usulu ile ucuza alma şansınız var. Burada dikkat etmeniz gereken en büyük sıkıntı satıcının belirtmiş olduğu shipping ücreti yanı kargo parasıdır. Genelikle bu ücret amerika kıtasından yapılan kargolamalarda baya fazla olmaktadır. Asya veya avrupa kıtası kargo ücreti açısından daha uyguna gelmektedir.
Ebay üzerinden açık artırma ile alabileceğiniz gibi hemen al (Buy it now) seçeneği ile de alış veriş yapabiliyorsunuz. Daha öncede belirttiğim gibi kargo ücretine dikkat edin alış veriş yapmadan önce ve özellikle Free Shipping yani ücretsiz kargo olanları tercih edin eğer birim fiyatı avantajlı ise.

Hepimizin bildiği gibi şuan dolar çok yüksek seviyelerde seyretmektedir. Her ne kadar bu kadar yüksek seviyeden alış veriş yapılır gibi durmasa da şuan siyah beyaz film olarak alınabilecek en ucuz film olan Luck SHD 100 siyah beyaz filmi analog fotoğrafçılar tarafından severek kullanılmaktadır. Aynı şekilde 120mm kullanmak isteyenler ise Shangai Gp 3 filmini tercih edebilirler.