Henri Cartier-Bresson Ve Sokak Fotoğrafçılığı

1-Geometriyi Dikkate Alın

Eğer Henri Cartier-Bresson 'un çalışmalarına bakarsanız çekmiş olduğu kareler de dikkat ederseniz geometrik şekiller çokça yer almaktadır. Kompozisyonlarında yatay, dikey, kare, üçgen, daire gibi geometrik şekiller genellikle fotoğraflarının önemli bir parçası olmuştur.


2-Sabırlı Olun

Henri Cartier-Bresson' a göre her ne kadar bazı fotoğraflar spontane gelişerek o anki kompozisyonu oluştursa da bazen bir fotoğrafı çekebilmek için sabırla beklemek  gerekebilir. Her zaman fotoğraf çekmek için dışarı çıktığınızda o kareyi çekebilmek için koşturmak ne kadar önemliyse bazen doğru fotoğrafın oluşması için sizin ona değil onun size gelmesine müsade edin.



3-Seyahat Edin

Henri Cartier-Bresson hayatı boyunca sayısız ülke gezip bu ülkelerdeki etnik kültürlerin insan üzerindeki etkileşimini fotoğraflarına yansımatmayı kusursuzca başarmıştı. Bresson' a göre farklı kültürler her zaman değişik kompozisyonlarda  fotoğraf çekmemizi sağlamaktadır. Bu yüzden ne kadar çok seyahat ederseniz o kadar farklı fotoğraflar çekmeyi başarabilirsiniz.



4-Bir Lense Odaklanın

Henri Cartier-Bresson her ne kadar fotoğraflarında farklı lensler kullanmış olsa da eğer kendisini sadece bir lens seçme imkanı olsaydı bunun 50mm bir lens olacağını ifade etmiştir. Tek bir lens konusunda uzmanlaşmak size bir bakış açısı getirir ve bununla birlikte fotoğraflarınız farklı bir boyut kazanır.


5-Çocukların Fotoğraflarını Çekin

Sokak fotoğrafçılığının en önemli kompozisyonlarından biride çocuklardır. Her ne kadar bu kareleri çekmek kolay olmasa da  çocuklar fotoğraflara farklı kompozisyonlar yüklemektedirler.


6-Mütevazi Olun

Fotoğraf çekerken mütevazi olmak insanların size sokaktaki bakış açısını değiştirir. Bazı durumlarda Henri Cartier-Bresson insanlar tarafından Gümüş Leica'sı farkedilmesin diye siyah bir bezle fotoğraf makinesini gizlediği durumlar olmuştur. Ve mümkün olduğunca fotoğraf çekerken varlığınız oradaki insanı yada hayvanı korkutmamalı. Bunu başardığınızda fotoğraflarınız doğallığını ve gerçekçiliğini koruyacaktır.



7-Dünyayı Bir Ressam Gibi Görün

İyi bir sokak fotoğrafçısı olmanın diğer bir yolu da ressamların çalışmalarına bakmaktır. Çünkü ressamlar yapmış oldukları eserlerle sizlere farklı bir bakış açısı kazandırırlar. Bu bakış açısı ile birlikte bir fotoğrafı çekerken aynen bir ressam gibi düşünürsünüz.


8-Fotoğraflarınızı Kesmeyin

Sokak fotoğrafçılığındaki en büyük yapılan hatalardan biride fotoğraflarda ki kesme veya başka bir deyişle kırpma eylemidir. Yapılan bu hata sizi sokak fotoğrafçılığında geliştirmez aksine dahada geriye götürür. Fotoğraflarınızı olduğu gibi saklamak çekmeyi düşündüğünüz bir kare için size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.



9-Fotoğraf  Banyosu Konusunda Endişelenmeyin

Henri Cartier-Bresson çekmiş olduğu kareleri kendisi banyo yaptırmaz tam tersi güvendiği birine göndererek karanlık odada harcayacağı zamanı fotoğraf çekmek için harcardı. Bu zaman ona fotoğraf çekme konusunda zaman olarak büyük bir avantaj sağlamıştır.


10-Her Zaman Daha Fazla Çaba Gösterin

Çekmiş olduğunuz kareler her ne kadar başkaları tarafından övülse de asla bununla yetinmeyin ve daha iyisini nasıl yapabilirim bunu düşünün. Çünkü belli zaman sonra fotoğraflarınızı övenler daha sonra yapmış olduğunuz çalışmaların hep aynı nitelikte olduğunu söyleyebilirler.