Portre Lensleri Nelerdir ? Hangi Tip Lensler Olmalıdır ?

Portreler fotoğrafçılığın olmazsa olmaz unsurlarında biridir. Film fotoğrafçılığında da portreler bir çok analog sever tarafından tercih edilmektedir. Özellikle siyah beyaz film fotoğrafçılığında bu oran daha fazladır.

Peki Portre çekerken hangi tip lensler kullanmalıyız ?

Portre denildiği zaman genellikle fotoğrafçıların aklına 50mm prime lensler gelmektedir. Evet bu genelleme doğrudur. 50mm prime lensler portre fotoğrafçılığı açısında en uygun lenslerin başında gelmektedir. 50mm açı olarak portre fotoğrafçılığında en fazla verim alabileceğimiz lenslerin başında gelmektedir. Fakat eğer boy portresi çekmek isterseniz ve daha fazla alan derinliği kazanmak ilk hedefiniz ise  85mm ile 135mm gibi prime lens kategorisine göz atmanızda fayda var. Bu tip lensler ile yapıları itibari ile uzaktan netlemeye uygun olup özellikle boy portrelerinde sizlere daha fazla alan derinliği sağlayacaktır.

Peki neden prime lens ?

Bu konu ile ilgili daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Buradan ulaşabilirsiniz. Prime lensler yapıları itibari ile daha keskin ve kontrastlı olup. Özellikle daha açık diyaframa sahip olduklarından , alan derinliği elde etmede daha başarılıdırlar.

Eğer bütçeniz fazla yok ise ve tek bir lense odaklanmanız gerekiyor ise. Bu opsiyonu 50mm'den yana kullanmanız daha kullanışlı olacaktır. Hem portre hemde genel olarak kullanabilirsiniz. Ama bütçeniz var ise ve portre konusunda opsiyonlarınızı artırmak isterseniz. 50mm'ye ek olarak 85mm,135mm ve hatta 200mm'yi deneyebilirsiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken prime olması ve açık diyaframa sahip olmasıdır. Aşağıdaki örneklerden lens aralıkları ile nasıl sonuçlar alabileceğinizi görebilirsiniz.

Bu fotoğraf 50mm lens ile çekilmiştir.

Bu fotoğraf 58mm lens ile çekilmiştir.

Bu fotoğraf 85mm lens ile çekilmiştir.

Bu fotoğraf 135mm lens ile çekilmiştir.

Bu fotoğraf 200mm lens ile çekilmiştir.


Not: Fotoğraflar tarafımızca çekilmiştir. Nikon F3 ve Pentax Spotmatic marka analog fotoğraf makineleri ile birlikte Fujifilm 200 kullanılmıştır.