Sokak Fotoğrafçılığı: Korkularınızı Yenin

Sokak fotoğrafçılığının fotoğraf çekmek için en heyecanlı ve zorlu yollardan biri olduğunu eminim çoğumuz biliyoruzdur. En azından sokakta birilerini fotoğraflarken bu zorluklardan bazılarını yaşamışızdır. Bugünkü konumuzda sokak fotoğrafçılığında karşımıza çıkan zorluklar ile nasıl başa çıkacağımızı anlatacağız.

Hızlı ve Pratik Bir Fotoğraf Makinesi Kullanın

Özelikle sokak fotoğrafçılığında hızlı netlemek ve fotoğraf çekmek önemlidir. Çekilmek istenen nesneler genelikle hareket halinde olacağından doğru kareyi yakalamak adına hızlı netleme yapabilme yetinizin gelişmiş olması gereklidir. Analog fotoğraf makinesi kullanıcıları olarak eminim manuel olarak netlemeyi artık rahatça yapabiliyorsunuzdur. Fakat hareketli cisimleri fotoğraflayabilmeniz adına daha hızlı olmanız gerekmektedir. Veya daha bir kompakt fotoğraf makinesi kullanmalısınız bir nevi gör ve çek mantığına uygun. Ama genelikle bu fotoğraf makineleri prime lense sahip olmadığından çekilen fotoğraflar sizi tatmin etmeyebilir.


Işık Koşullarına Göre Uygun Lens ve Film

Hızlı nesneleri fotoğraflayabilmek için uygun enstantane değerlerini elde etmemiz gerekmektedir. Hızlı nesneler yavaş enstantane değerleriyle çekildiği zaman flu bir alan oluşturur ve istediğiniz netliği elde edemezsiniz. Bu yüzden sokakta fotoğraf çekmeden önce ışık koşullarına uygun bir film ve hızlı bir lense sahip olmak fotoğraf çekerken bizi fazlasıyla rahatlatacaktır. Hızlı bir lens ise hepimizin bildiği gibi prime lenslerdir. Yani düşük diyafram değerlerine sahip olan lenslerdir.


Özgüvenli Olun

Sokak fotoğrafçılığı yaparken ne yazık ki fotoğrafını çekmeyi istediğiniz kişi veya kişilerden sürekli izin alamazsınız. Tabi ki bazı durumlarda eğer şartlar bunu gerektiriyorsa yapmanız daha doğru ama eğer sokak fotoğrafçılığı yaparken birileri tarafından fark edilirseniz veya yakalanırsanız, bakışlarınızı kaçırmak veya sanki onun fotoğrafını çekmiyormuşcasına davranmak yerine sıcak bir gülümseme yaşanılan o anın daha pozitif sonuçlanmasını sağlayacaktır. Açıklama yapılmak gerekirse kibarca durumu anlatabilirsiniz. Hatta mail adresini alıp fotoğrafı elde ettikten sonra kendisine de bir adet gönderme teklifinde bulunarak durumu toparlayabilirsiniz.


Kendinize Bir Yer Belirleyin

Sokaklarda amaçsızca dolaşmak yerine kendinize bir yer belirleyin ve orada bekleyin. Bu bir alt geçit veya bir alışveriş sokağı olabilir. Bu tamamıyla size bağlı. Noktanızı belirleyerek insanları fotoğraflamaya başlamak size farklı bakış açıları kazandıracaktır.


Çevrenizdekilere Saygılı Olun

Her ne kadar bazı fotoğrafları insanların izni olmadan çekiyor olsanız bile onlara karşı saygınızdan ödün vermeyin size karşı farklı tepkiler verebilirler bu normaldir. Siz sabrınızı ve saygınızı asla yitirmeyin.


Fotoğraflar www.lomography.com'dan alınmıştır.