Film Hızı Nedir ? DIN Ne Demektir ?

      Film hızı filmin ışığa karşı olan duyarlılığıdır. Buna örnek vermek gerekirse filmlerde 100-200-400 asa veya ISO olarak gördüğünüz rakamlar o filmin hızını belirler. Günümüz dijital fotoğraf makinelerinde bunun karşılığı ISO olarak yer almaktadır. Analog fotoğraf makinelerinde ise ASA ve ISO olarak ayrılmaktaydı. Fakat sonra ortak bir isimle ISO olarak anılmaya başlandı. Bir filmin hızı ne kadar yüksek ise ışığa o kadar fazla duyarlıdır. Bu hızda size enstantane değeri olarak geri dönmektedir.


Aşağıdaki tabloda çok diğerleri çok fazla bilinmese de bazı film hızı değerleri yer almaktadır. Bu isimler belirli yıllarda bölgesel olarak kullanılıyordu.


ISO ve ASA'dan önce daha eski analog fotoğraf makinelerinde bu ölçüm DIN olarak hesaplanmaktadır. Hatta hala DIN ölçümüne sahip analog fotoğraf makineleri piyasada bulabilirsiniz. Eğer elinizde böyle bir fotoğraf makinesi var ise ve DIN değeri karşılığı olarak aşağıdaki tablodan ISO değerini öğrenebilirsiniz.


Örnek vermek gerekirse 21 DIN değeri 100 ISO veya 100 ASA değerine denk gelmektedir. Her bir stop yani poz değeri ise 1 değerine sahiptir. Yani tablodan da görebileceğimiz gibi 21 DIN 100 ISO iken 24 DIN 200 ISO'ya denk gelmektedir.