Nikon Ai ve Ais Lensleri Arasındaki Fark Nedir ?

Özelikle Nikon kullanıcıları tarafından özelikle merak edilen konuların başında gelmektedir. Günümüzde Nikon fotoğraf makinemize lens alırken bu tabirler ile sıkça karşılaşmaktayız. İster dijital olsun ister analog olsun Nikon Ai ve Ais lensler optik kaliteleriyle çoğu fotoğrafçıyı fazlasıyla memnun etmiştir.

Peki nedir bu iki tabir arasındaki fark ?

Öncelikli olarak optik kalitelerinde birinin diğerine bir üstünlüğü yok bunu açıkça belirtmek isterim. İkisi de optik kalitelerine bakılırsa eşit lenslerdir. Yıl olarak bakıldığında Ai modelleri Ais modellerine göre daha önce üretimine başlanmıştır. Bu da demek oluyor ki Ais modelleri için daha modern modeller diyebiliriz.

Peki neden Nikon Ai modeli optik olarak Ais ile aynı ise bu modeli geliştirdi ?

Bunun temel nedeni Ais lenslerinin üretildiği dönemde ve sonrasında AF'li yani oto fokuslu Nikon fotoğraf makinelerinin üretimine başlanmış olmasıydı. AF'li makinelerde olası bir pozometre ölçümünün önüne geçmek için Ais lenslerin altına AF'li Nikon fotoğraf makinelerinde tam ve doğru ölçüm yapabilmesi için bir pim veya bir ağız monte etti. Bunu aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

Ai ve Ais arasındaki bir temel fark ise bunu Nikon FA ve N2000 gibi daha yeni modellerde görebilmekteyiz. 135mm ve daha uzun odaklı lenslerde bu saydığım makineler olası titreşimi önlemek adına bir nevi makine kontrolünü kendisi ele alarak yüksek perde hızında fotoğraf çekme imkanı veriyor olmasıdır. Bunu da Ais modelinde yer alan pim sayesinde yapabilmekteydi.



Ai ve Ais olup olmadığını nasıl anlarsınız ?

Ais olan modellerin en büyük diyafram değeri turuncu veya kırmızı renktedir. Ve Ais olan modellerde lensin altında bir pim yuvası bulunur aşağıdaki fotoğraftaki gibi.


Peki Günümüzde bu lensleri alırken fiyat farkı ödemelimiyiz ?

Bence kesinlikle hayır. Optik olarak aynı kalitedeler. Günümüzde sanki aralarında çok önemli farklar varmışcasına bazı satıcılar tarafında Ais modelleri daha pahalı satılmaktadır. Elinizde FA yada N2000 modelinde bir Nikon yok ise ki ben olsa bu modeller olsa bile Ai lens daha ucuz ise onu tercih etmenizi öneririm. Çünkü yukarıda saymış olduğum yüksek perde hızında fotoğraf çekmesi imkanı sağlaması uzun odaklı lenslerde çok belirgin bir kayba yol açacağını sanmıyorum. Test edenlerden öğrendiğim kadarıyla.