Film Fotoğrafçılığında Push ve Pull Yapmak

Film fotoğrafçılığı ile ilgilenenler eminim ki bu terimleri en az bir kere duymuşlardır. Push ve Pull İngilizceden direk Türkçeye çevrildiğinde itme ve çekme anlamına gelmektedir. Her ne kadar Türkçede tam bir karşılığı olmasa da film fotoğrafçılığı açısından ikonlaşmış terimlerdir ve bu yüzden günümüz Türkçesinde de  bu terimler Push ve Pull olarak kullanılmaktadır.

Şimdi gelelim Push ve Pull terimlerinin film fotoğrafçılığı açısından önemine. Öncelikli olarak Push ile başlayalım çünkü Push yapmak Pull yapmaya göre film fotoğrafçılığında daha fazla kullanılan bir tekniktir.


Film Fotoğrafçılığında Push Yapmak Nedir ?

Push tekniği özellikle siyah beyaz filmlerde kullanılan bir tekniktir. Renklide kullanılamaz mı ? Tabi ki kullanır fakat verim açısında siyah beyaz filmlerin yapısı gereği daha fazla verim alınmaktadır. Örnek vermek gerekirse 100 iso değerinde bir film düşünün, siz normalde fotoğraf çekerken 100 iso değerinde bir film kullandığınızda analog fotoğraf makinenizin iso ayarını da 100 iso değerine getirirsiniz. Bu yaptığınız analog fotoğraf makinenizi kullandığınız filmin standart değerlerine göre ayarlamaktır ve pozlamaktır.

Gelin birde diğer açıdan bakalım; 100 iso değerindeki filmi dilerseniz makinenizi 200 iso değerine getirerek kullanabilirsiniz. Hatta bu değeri 400 yaparak da kullanma şansına sahipsiniz. Peki 100 iso değerinde bir filmi neye göre 200 yada 400 değerlerinde pozlayabilmekteyiz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki her film Push yapmaya uygun değildir. Neden ? Çünkü filmler hepimizin bildiği gibi içerisinde kimyasal maddeler içermektedir ve her filmin gren yada keskinlik yapısı farklıdır. Bu nedenden dolayı her film push yapmaya uygun değildir. Fakat 100 iso değerinde bir filmi 200 yada 400 değerinde pozlayamazmıyız ? Kesinlikle pozlayabilirsiniz yalnız film Push yapmaya müsait değil ise elde ettiğiniz sonuçlar sizi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle elinizde ki filmi Push yapmadan önce internetteki örneklerine bir göz atmakta fayda var. Ama genelikle 100 iso değerinde bir filmi 200 iso da pozlamak size sorun yaratmayacaktır. Yada 400 iso değerinde bir filmi 800 iso değerinde pozlamak gibi. Bu belirttiğim örnekler siyah beyaz filmler içindir.

Özellikle siyah beyaz filmlerinizi Push yapacaksanız linkteki sitelere bakmanızda yarar var. Bu örneklerden elde edeceğiniz sonuçları aşağı yukarı kestirebilir ve hatta kullanıdığınız filmin hangi limitlerde Push yapılabileceğini görebilirsiniz. Unutmadan Push yapılmış bir filmin banyo zaman değerleri standart değerlerinden her zaman daha fazladır. Yani 100 isoluk bir filmin standart değerlerinde banyosu yaklaşık 10dk ise 200 de bu değer 12dk 400 de bu değer 18dk gibi olmaktadır. Bu değerler tahmini değerler olup kesin değerleri aşağıdaki digitaltruth web sayfasından almanızı öneririm.

1-Digitaltruth (Siyah Beyaz Banyo zamanlarını ve limitleri görmeniz açısında önemli bir site )
2-Filmdev ( Push yada Pull yapılmış film örneklerini görmeniz açısında bence harika bir site)

Bu iki siteden Push ve Pull limitlerini ve yapılmış örnekleri görebilirsiniz.


Push yapmanın artıları eksileri nelerdir ?

-Push yapmak siyah beyaz filmlerde kontrastı artırır. Siyah ve beyazın ayrımı filmin standart değerine göre daha fazla olur.

-Push yapmak size daha yüksek hızlarda yani enstantane değerlerinde fotoğraf çekme imkanı sağlar.

-Push yapmak günümüzde yüksek hızlarda artık eskisi kadar film bulunmadığından yada bulunanların fiyatlarının pahalı olması nedeni ile size ekonomik anlamda katkı yapacaktır.

-Push yapmak daha fazla gren ve noise demektir. Filmin standart banyosuna oranlar bu belirttiklerim daha belirgin olacaktır. Tabi burada filmin yapısı öne çıkmaktadır. Bazı filmler Push yapmaya uygun olduğundan gren ve noise o kadar fazla göze batmayacaktır. Hepimizin bildiği gibi yüksek iso daha fazla noise ve grenlidir.

-Push yapmak  standardına göre daha uzun bir banyo süresi demektir. Özellikle 800 yada 1600 gibi değerlere çıkıldığında.

Not = Yapmış olduğum testlere istinaden küçük bir tavsiye 100 iso değerinde bir filmi max 400 iso değerine kadar Push yapmanızı öneririm. 400 iso değerinde bir filmi ise filmin yapısına göre max 1600-3200 değerine kadar Push yapmanızı öneririm.


Film Fotoğrafçılığında Pull Yapmak Nedir ?

Pull tekniği Push tekniğinin tam zıttıdır. Yani 100 iso değerinde bir filmi 80 yada 50 gibi değerlerde pozlamaktır. Daha önceden belirttiğim gibi Pull tekniği Push tekniğine göre çok fazla kullanılmamaktadır. Pull tekniğini bazı portre için kullanılan filmlerde 1 değer az pozlayarak daha yumuşak tonlar elde etmek için kullanan fotoğrafçılar bulunmaktadır. Pull yapmak normalde olması gereken kontrastı biraz daha aşağı çekmektir.

Pull yapmanın artıları eksileri nelerdir ?

-Push yapmak bize yüksek kontrast fazla gren getirirken Pull yapmak bunun tam tersi olarak daha az kontrast daha az gren getirmektedir.

-Pull yapmak olması gerekenden daha düşük enstantane değeri bize sunacaktır.

-Pull tekniği renkli filmlerde özelikle portrelerde yumuşak bir ton sunar  bu ton değerleri filmin yapısına göre ve türüne göre değişmektedir.

-Pull tekniğini hemen hemen her filmde uygulayabilmektesiniz.

Not = Pull değerini çok fazla aşağılara çekerseniz fotoğrafınız daha soluk çıkacaktır. Kabul gören Pull tekniği genellikle 1 veya yarım stoptur. Örnek vermek gerekirse 100 iso değerini 80 gibi kullanmak veya 200 iso değerini 160 gibi kullanmak. Bu belirttiğim tamamen benim fikrimdir.