Üretimi Durdurulmadan Önce Kullanılmaya Değer 12 Farklı Film

Film fotoğrafçılığı bitmedi ,bitmesi de hiç istediğimiz bir şey değil. Çünkü hala film fotoğrafçılığını zevkle yapan insanlar ile dolu dünyamız. Zamanla film üreticileri yavaş yavaş üretimlerini azaltsa da hala kullanmaya değer bazı filmler mevcut yakın çevremizde. Listede bizlere şuan piyasada bulabileceğimiz birbirinden güzel 12 farklı film var. Hepside kendine özgü renk ve gren yapısıyla bizlere birbirinden güzel fotoğraf çekme imkanı tanımakta. Şimdi örnekleri ile birlikte bu filmleri inceleyelim;

Kodak Portra 400
Bir ara kodak portra serisinde 2 tür seri vardı. Biri VC (Vivid Color) diğeri ise NC (Naturel Color) idi. Vivid renk formatına sahip olan kodak portra serisi daha çok manzara çekimlerinde kullanılırken, Doğal renklere sahip olan kodak portra serisi portre çekimleri için kullanılmaktaydı.  Kodak firması daha sonra bu iki filmin üretimini durdurup tek tip portra üretimine başladı.

Kodak portra 400' ün renk sunumu mükemmel 400 lük iso değerine rağmen ,hatta push up yapıldığında bile bu renklerden ve keskinlikten ödün vermemektedir.
    Foto: Flickr-kullanıcısı Kelly Jones

Kodak T-Max 100/400
Siyah Beyaz film seçerken filmin gren yapısı filmi seçmemizdeki en büyük etkenlerden biridir. Kodak T-Max serisinin dünya üzerindeki en iyi gren yapısına sahip olduğunu iddia etmektedir. Bunu tam anlamıyla kabul etmesek de kodak gerçekten çok başarılı bir siyah beyaz film üretmiş bunu da kullanıcıların çektikleri karelerden rahatlıkla anlayabiliriz. Eğer çok fazla gren'li bir film aramıyorsanız ve 100/400 iso değerlerini daha farklı pozlamak istiyorsanız Kodak T-Max sizin için doğru bir seçim olacaktır.
      Foto: Flickr-kullanıcısı Jochen Abitz

Kodak Tri-X 100/400

Diğer bir kodak filmi olan Kodak Tri-x bizlere T-Max serisine oranla daha fazla gren vermektedir. Fakat Tri-x serisi daha fazla kontrasta sahiptir. Cadde ve belgesel tarzı çekimlerde daha çok tercih edilmektedir. Aradaki farkı görebilmeniz için bu filmi de kullanmanız size farklı bir deneyim kazandıracaktır.
   Foto: Flickr-kullanıcısı Martin

Ilford HP5+
İlford hp5+ plus çok yönlü siyah beyaz filmlerden biridir. 400 iso değerine sahip olup rahatlıkla 1600 iso değerine kadar hatta bazı kullanıcılar tarafında 3200 iso değerine kadar pozlanmaktadır. T-Max serisine göre gren yapısı biraz daha fazladır. Tri-X serisine göre ise daha az gren yapısı vardır. Kontrast yapısı kullanıcıları tarafından sevilen bir film olan ilford hp5+ denemeye değer filmlerden biridir.


    Foto: Flickr-kullanıcısı Photographic Consortium 

Fujifilm Provia 100F
Provia için internet de arama yaptığımızda karşımıza 400 iso değerine sahip olan versiyonu çokça çıkmaktadır. Bu serinin üretimi geçtiğimiz yıllarda sonlandırılmış olup yeni seri Provia'la 100 iso değerinde üretilmektedir. Provia parlak ve güzel kontrasta sahip bir filmdir. Yeşil ve mavi tonların daha ağır bastığı bir renk koduna sahiptir. Bu nedenle deniz veya orman manzarası gibi yerlerde tonlar çok daha hoş gözükmektedir. Portre için ise ortalamanın üzerindedir.


    Foto: Flickr-kullanıcısı 12th Street David

Velvia 50

Doğa çekimleri veya daha dramatik renk tonları elde etmek istiyorsanız Velvia 50 bunun için çok özel bir filmdir. Provia kadar çalışması kolay bir film değildir iyi bir labaratuvar da banyo yapılması tercih edilir. Provia'ya oranla biraz daha ucuz bir filmdir. 35mm haricinde orta ve büyük format dada tercih edilen filmler arasındadır.
    Foto: Flickr-kullanıcısı Sam Agnew 

Kodak Ektar 100 

Eğer renk açısından doygun ve aynı zamanda keskin bir film arıyorsanız Ektar sizin için doğru bir seçim olacaktır. İnternette üzerindeki incelemelere bakıldığında alınan sonuçlar ve insanların bu filmi ne kadar sevdiği açıkca ortada. Tek dezavantajı sadece 100 iso değerine sahip o yüzden ışıklı ortama ihtiyaç duymaktayız.
    Foto: Stan Horaczek

Fujifilm Pro 400H


Renk dengesi açısından çok iyi bir film olduğu söylenmektedir. 400 iso değeri bize az ışıklı ortamlarda çekim yapmamızı sağlamaktadır. Portre konusunda da en az kodak portra serisi kadar iyidir. Daha önce denememiş kullanıcılar var ise denemesini önerdiğimiz filmlerden biridir.
    Foto: Flickr-kullanıcısı Thomas Mies

Lomography Color 100 Negative Film

Lomografinin renkli fimi olan Lomography Color 100 fiyatına oranladığında son derece güzel renk tonlarına sahiptir. Neredeyse diğer pahalı filmlerle rekabet edebilecek düzeydedir. Uygun fiyata farklı bir alternatif arayanlar için doğru bir seçenek olabilir.




Ilford XP2 400

İlford'un renkli banyo tanklarında yıkanabilme özelliğine sahip filmdir. Eğer tam anlamda siyah beyaz bir film arıyorsanız çok doğru bir seçim olmayacaktır. Ama evinizde banyo yapmak yada yaptırmaktan hoşlanmıyor iseniz ve renkli filmler gibi kolaylıkla banyo yapılabilen bir siyah beyaz film arıyorsanız İlford XP2 400 sizin için doğru olacaktır.
    Foto: Flickr-kullanıcısı Alex Korobov

Ilford Delta 3200 Professional  

İlford'un bu filmi bazı kullanıcılar tarafından 12,500 iso ya kadar push up yapılmıştır. Sahip olduğu iso değerinden ötürü gren'li bir filmdir. Genellikle konser ,gece kuşu ve bunun gibi az ışık koşullarında kullanılmak için üretilmiştir. Farklı deneyim arayanlar için denenebilecek ender yapıdaki yüksek iso'ya sahip filmlerdendir.
    Foto: Dan Bracaglia

Ilford SFX 200

İlford'u kızılötesi fotoğrafçılık için üretilmiş filmlerden biridir. Film tamamıyla kızılötesi bir film değildir ama yapısı gereği verdiği sonuçlar bu yöndedir. Ekstra filtreler kullanılmadan bu deneyimi kullanmak isteyenler için güzel bir alternatiftir.
    Foto: Flickr-kullanıcısı Darksida