Kodak D76 Geliştirici Banyosunun Hazırlanışı

Kodak D76 siyah beyaz film geliştirmede kullanılan en yaygın ve fiyat anlamında en uygun geliştiricilerden biridir. Şimdi toz olarak aldığımız Kodak D76 banyomuzdan yaklaşık olarak 4 litre sıvı geliştirici elde edeceğiz. Bu geliştiriciyi hazırlarken içme suyu veya varsa imkanınız saf su kullanabilirsiniz.

İlk yapmamız gereken 3 litrelik suyu 50-55 C arasında bir ısıya gelecek şekilde ısıtmak. Ardından ısısından emin olduğumuz 3 litrelik suyumuzun içine Kodak D76 toz geliştiriciyi yavaşça boşaltamak. Bunu yaparken toz geliştiriciyi tencerede değil plastik bir kab'a dökerek gerçekleştiriniz. Tehlikeli olmaması açısından buraya dikkat ediniz. Geliştiricimizi boşalttıktan sonra bir çubuk yardımıyla toz geliştirici tamamen su için çözülene kadar karıştırmak. Toz geliştiricinin su içinde tamamen çözüldüğünden emin olduktan sonra oda sıcaklığında bulunan 800 ml'lik suyu (50-55 C olması gerekmiyor) 3 litrelik suyumuzun üzerine ekleyerek Kodak D76 toz geliştiriciden toplamda 3.8 Litre sıvı geliştirici elde etmiş oluyoruz. Geliştiriciyi kullanmaya başlamadan önce 6-12 saat aralığında bekletmenizi öneririm.
Özet olarak anlatmak gerekirse;

5 litrelik bir içme suyu alınır ve bunun 2 litresi başka bir kapta bekletilir. 3 litresini herhangi bir tencerede 50-55 C de ısıtılır ve sonra içme suyunun şişesine geri dökülür ve üzerine toz gelişitirici eklenerek çözülene kadar karışıtırılır ve son olarak da ayırdığımız arta kalan sudan 800 ml eklenerek 3.8 litre geliştirici elde edilir.

Geliştiricimizi hazırlandıktan sonra 6-12 saat bekledik peki şimdi kullanmaya başlamadan ne yapmalıyız ?

 Bu geliştiricinin yaklaşık 6 ay raf ömrü vardır. Saklarken 1 'er litrelik cam veya plastik şişlere dolduralım  sonra ise  siyah çöp poşetine koyarak  güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim. Eğer cam şişelerde saklayabilirsek daha uzun ömürlü olacaktır. Ve şişelerden geliştirici kullanırken kapağını açık bırakmayalım çünkü ne kadar çok oksijenle temas ederse o kadar çabuk bozulmaktadır.