SLR (Single-Lens Reflex)
Türkçe tek mercekli yansıtma anlamına gelen SLR en çok bilinen profesyonel fotoğraf makinesi çeşidir. Günümüzde dijital olanları DSLR olarak adlandırılmaktadır.
TLR (Twin-Lens Reflex)
İkiz mercekli olan TLR’de merceklerden biri çekilecek görüntüyü görmek, diğeri ise görüntüyü film üzerine kaydetmek için kullanılır. 1929 yılında üretimine başlanan Rolleiflex bu tipin popülerleşmesini sağlamıştır. Ülkemizde rus Lomo fabrikasının üretimi olan Lubitel çeşitleri döneminde çok büyük satış rakamlarına ulaşmış ve halen en çok karşılaşılan TLR tipi makinelerdir.
Genellikle 120 film kullanan TLR tipi makineler nispeten daha basit olan mekanik yapıları sayesinde zaten uzun ömürlü olan analog fotoğraf makineleri arasında en uzun ömürlü olanlardır.
Rangefinder
Fotoğrafçının görüntüyü SLR tipi makinelerdeki gibi lensten değilde ayrı bir pencereden gördüğü SLR’lerdeki ayna sistemi olmayan makinelerdir. Leica 1 ve 2, Zeiss Contax 1 makineleri bu tipin popülerleşmesini sağlayan makineler olmuştur.
Kutu
1888 yılında ilk olarak KODAK tarafından üretilen kutu tipi makineler netleme ayarı olmayan lens ve neredeyse hiç bir ayara izin vermeyen yapılarına rağmen uygun fiyatı ile döneminin popüler makinelerinden olmuştur.Fotoğraftaki örnek ise o yıllara yakın bir zamanda üretilmiş olan zeiss ikon kutu kameradır.
Körüklü
Kullanılmadığı zamanlarda katlanarak küçülen bir tasarımla üretilen Körüklü makineler 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar çok popüler olmalarına rağmen 35mm film formatının yaygınlaşması bu durumu değiştirmiştir.
Subminiatur
Döneminde minyatür terimi 35mm film formatlı makineler için kullanıldığından bu formattan da daha küçük ebatları kullanan makinelere subminiatur terimi kullanılmıştır.
Özellikle casusuluk işlerinde kullanılan bu tip makineler James Bond filmlerinde de sıkça beyaz perdeye taşınmışlardır. Genellikle 110 film formatıyla kullanılan modelleri bulunmaktadır.