Canon AE1 ve Muadili olan Analog fotoğraf makineleri (Pentax,Chinon,Yashica,Konica..)

Canon  Ae1 ve Ae1 Program ,son dönemde analog fotoğraf severlerin ilgisini fazlasıyla çeken bir analog fotoğraf makinesi olmayı fazlasıyla başardı. Analog severlerin bu ilgisi, fiyat yükselişini de beraberinde getirdi. 2-3 sene önce 200tl lira civarında olan bu makineler şuan 400-500 tl civarlarına yükseldiler. 


Bu fotoğraf makinesinin incelemesini Muhammed Mulbay harika bir şekilde gerçekleştirdiği için, ben fazla teknik detaylar üzerinde durmadan farklı konulardan bahsedeceğim.

Evet kabul etmek gerekirse, Canon fotoğraf makinesi kelimesinin geçtiği her alanda en öncü markalardan biri olmuştur. Analog dönemden, dijital döneme kadar bu başarasını devam ettirmiş ve insanların beğenisini fazlasıyla kazanmıştır. Ve hala günümüzde popularitesini yitirmeden üretimlerine devam etmektedirler.

Peki aynı döneme ait (analog fotoğraf makineleri) sayısız farklı üretici, sayısız model üretirken neden hala insanlar Canon Ae1 ve Ae1 Program modelinde bu kadar ısrarcılar ?

Canon haricinde, sayılabilecek 10'larca  marka mevcut. Bu markalar döneminde  yeterince popülerdi. (Nikon,Pentax,Zenit,Ricoh,Yashica,Konica,Cosina,Chinon,Fujica... ) 

Canon Ae1 VE Ae1 Program modeline mekanik ve teknik özellik anlamında yakın veya daha iyi özelliklere sahip fazlasıyla makine mevcut. Hatta şuan fiyat karşılaştırması yapsanız yarı fiyatına bile alabilirsiniz. 

Örnek vermek gerekirse Chinon CE5 (sahip olduğum ve severek kullandığım bir makinedir) 2000 enstane hızı,sessiz shutter sesi, hafifliği, çift pozlama, pentax bayonet (ucuz ve bol lens seçeneği), metal perdesi gibi. özelliklere sahiptir.


Veya Konica TC,T,T3,T4 gibi fotoğraf makineleri (tamamen mekanik,pil sadece pozometre içindir) neredeyse kimsenin sevmediği üvey evlat muamelesi gören makinelerdir. Halbuki Konica Hexanon lensler inanılmaz kalitelidir. Günümüzde lenslerini dijital aynasız kullanlar hala zevkle kullanmaktadırlar.

Buna benzer birçok marka ve model örneği bulunmaktadır. Amacınız fotoğraf çekmek ise çok fazla yüksek bütçelere çıkmadan da  sizi fazlasıyla memnun edecek  iyi makinelere sahip olabilirsiniz.

Tekrar yinelemekte fayda var Canon Ae1 ve Ae1 Program iyi makinelerdir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın, sahibini kolay kolay yolda bırakmayacak mekaniğe sahiptirler, Ama daha uygun fiyatlara da bu makinelerin yaptığını yapan makineleri kolaylıkla alabilirsiniz tabi amacınız fotoğraf çekmek ise. Yoksa vintage görünsün,şeklim de olsun diyor iseniz ve paranızda fazlasıyla varsa Leica m6 eminim sizi olduğunuzdan daha "cool" gösterecektir.

Unutmadan şunu da eklemek istiyorum, analog gövde doğru pozluyorsa ve perde hızlarını doğru veriyor ise, bütün gövdeler aynı işi görür. Fotoğrafa etki eden, lens ve filmdir.  Örnek vermek gerekirse;

Canon Ae1 ile X marka bir analog fotoğraf makinesini tüm enstantanelerde (eğer doğru çalışıyor ve pozluyor ise) aynı marka-model lens, aynı marka film ile aynı değerlerde fotoğraf çekerseniz sonuç her iki makinede de aynı olacaktır.