Rangefinder ne demek ? Rangefinder fotoğraf makineleri nelerdir ?

Rangefinder fotoğraf makineleri, slr (single reflex)  fotoğraf makinelerinde olduğundan biraz daha farklı netleme mekanizmasına sahiptirler. Bunun temel nedeni slr fotoğraf makinelerinde vizörde oluşan görüntü objektifden geçerek ayna yardımı ile oluşmasıdır. Rangefinder fotoğraf makinelerinde ise ayna olmadığından vizörde görüntü 2. bir görüntü penceresinden direk olarak vizöre yansmaktadır. Rangefinder fotoğraf makinelerine aynasız fotoğraf makineleri de denilmektedir.


Rangefinder fotoğraf makineleri, ilk defa 1916 da Kodak tarafından  Kodak 3A Autographic Special adı altında satılmaya başlanmıştır. Popülarite anlamında rangefinder fotoğraf makineleri ismini 1925 yılında alman fotoğraf makinesi devi Leica ile duyurmaya başlamıştır. Özelikle bu yıldan sonra Leica fotoğraf makineleri rangefinder üretimiyle ünlenen bir marka haline gelmiştir. Leica'nın rangefinder fotoğraf makinesi başarısından sonra diğer fotoğraf makinesi üreticileri de kendi rangefinder fotoğraf makinelerini üretmeye başlamışlardır.

Başlıca range finder fotoğraf makineleri,

1-Leica
2-Contax
3- Yashica
4-Minolta
5-Canon
6-Nikon
7-Konica
8- Kiev (Contax kopyası olarak üretilmiştir)
9-Zorki (Leica kopyası olarak üretilmiştir )
10- Voigtlander

Bu üreticilerin dışında da farklı markalar da görebilmekteyiz. Rangefinder makinelerin avantajlarına değinmek gerekirse, genelikle hafif ve küçüktürler. Bunun haricinde aynasız oluşları onları daha sessiz yapmaktadır. Düşük enstantane hızlarında 30 ve aşağısı gibi hızlarda tripodsuz çekmek diğer slr makinelere göre daha kolay olmaktadır. Bunun temel nedeni ise ayna olmadığından titreşim minimum düzeydedir. Dezavantajlarından bahsetmek gerekirse, genelikle pahalıdırlar ve daha zor bulunurlar. (Leica,Contax, Voigtlander gibi). Netlemeleri biraz daha farklıdır bu bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyebilir.