Hangi Analog Fotoğraf Makinesini Almalıyım ?

Evet bu soru  analog fotoğrafçılığa veya film fotoğrafçılığına başlamak isteyen herkesin sorduğu muhtemelen ilk sorudur. Doğruyu söylemek gerekirse analog fotoğraf makinesi yelpazesi dijital fotoğraf makinelerine oranla daha geniş bir yelpazaye sahiptir. Bunun ana nedeni, analog fotoğraf makinesi tarihinin daha eski yıllara dayanıyor olmasıdır.

 Hangi Analog Fotoğraf Makinesini Almalıyım ? Sorusunun cevabına gelirsek, bu konu direk sizin  bütçeniz ile alakalı. Genelikle öğrenciler ekonomik durumlarının kısıtlı olması nedeni ile Zenit analog fotoğraf makineleri tercih etmek durumunda kalıyorlar. Peki Zenit fotoğraf makineleri kötü müdür ? Kesinlikle kötü makineler değiller, sadece perdeleri bezden olduğundan daha çabuk deforme olabiliyor ve arıza verebiliyorlar. Bu risk hemen hemen diğer analog fotoğraf makineleri içinde geçerlidir. Örnek vermek gerekirse Nikon F3 döneminin amiral gemilerinden birisidir. Çelik perdesi ve harika bir mekaniğe sahip olmasına karşın yinede arızalanabilmektedirler. Bu örnekten de anlaşılacağı gibi şans ile birlikte makinenin hangi ellerden geçtiği de önemlidir.


Analog fotoğraf makinerinde genelikle mekanik olanlar daha az problem çıkarmaktadır. Örnek vermek gerekirse Pentax K1000, Spotmatic, Nikon FM, Nikon FM2, ve Cosina (bazı modelleri) ,Chinon (bazı modelleri), Vivitar (bazı modelleri)ve hatta Zenitler. Aslında bu marka ve sayamadığımız diğer markaların birçok mekanik analog fotoğraf makinesi mevcuttur. Bu sadece bir genellemedir. Ama analog makinesi tamir edenlerin genelinde duyduğumuz söz mekanik olanlar daha uzun ömürlü olduğu yönündedir.

Mekanik olanlar, genelde yeni başlayan kullanıcılar tarafından fazla tercih edilmemektedir. Bunun nedeni mekanik olanlar genelikle tam manuel kullanıma sahiptirler. Üzerlerinde A,P,S gibi çekim modları bulunmamaktadır. Bu tarz modlara sahip olanlar pille çalışan veya pilsiz 1/250 ve aşağısında gibi enstantane değelerinde çekim imkanı veren makinelerdir. Manuel kullanım yeni kullanıcılar açısından biraz zorlu bir süreçtir hele birde pozometresi çalışmıyor ise. Ama eğer kendinizi manuel kullanıma alıştırabilirseniz aslında korkulduğu kadar zor olmadığını göreceksiniz.

Gelelim manuel kullanmaktan keyif almayan veya bu riski almak istemeyenlere. Bu durumda sizler için en ideal analog fotoğraf makinesi A modu olan yani diyafram önceliğe sahip olanlardır. Bu tarz analog fotoğraf makineleri diğerlerine oranla daha rahat kullanıma sahiptirler. Siz diyaframı seçersiniz makineniz de size kullandığınız filmin hızıyla orantılı bir enstantane değeri verir. Bu tarz makineler genellikle pil ile çalışmaktadır. Bu makinelere örnek vermek gerekirse, Nikon FE,FE2,F3, Canon A1,AE1, Pentax Spotmatic ES,K2 ,Minolta XE5, XD7,X11,X300,X700 gibi .

Konuya küçük bir özet geçmek gerekirse, kendinize en uygun makineyi bütçeniz ve sizin kullanma yetiniz belirler. Ne kadar film eskitirseniz her yeni film de makinenizi bir önceki filme göre daha iyi tanır ve daha iyi fotoğraflar elde etmeye başlarsınız.