Vivian Maier: Hayatı ve Sokak Fotoğrafçılığı

Vivian Maier New York'da doğmuş aslen Fransız kökenli bir sokak fotoğrafçısıdır. Aslında hayatı boyunca kazancını başka ailelerin yanında bakıcılık ve dadılık yaparak kazanmıştır. Fotoğraflarını hobi olarak izinli günlerinde çekmiştir. 83 yaşında hayatını kaybetmiştir.


Vivian Maier ödenmemiş kira borcu nedeniyle 2007 yılında ona daha önceden depoya kaldırılmış bütün eşyaları satışa çıkarılmıştır. Bu eşyaların arasında henüz banyo edilmemiş 100.000'den fazla negatif film vardır. Bu açık artırmada yazmakta olduğu bir kitap ile ilgili eski negatifler arayan bir yazar 380$ gibi bir rakama bir çanta dolusu negatifi satın alır. Negatifleri satın alan kişi uygun fotoğrafları bulup kitabında kullanmak üzere fotoğrafları taramaya başlar. Fotoğrafları taradıkça fotoğraflar kendisinin de hoşuna gitmeye başlar.

Sonrasın da bu fotoğrafların sahibine yani Vivian Maier'e ulaşmaya çalışır çünkü kendisinin öldüğünden henüz haberi yoktur. Bunu öğrendikten sonra bu güzel fotoğrafların insanlara ulaşması için bazı fotoğrafla ilgili blog sitelerine yüklemeye başlar. Ardından gelen yoğun ilgi ve fotoğrafçıların talebi üzerine Vivian Maier için Sokak Fotoğrafçılığı adında bir kitap basılır.



Vivian Maier'in hikayesinin aslında derinlerine bakıldığında ne kadar trajik bir hayatı olduğunu göreceksiniz. Ailesi tarafından yalnızlığa itilmiş ve hiçbir kardeşi yada akrabası olmayan kendi halinde içe kapanık olarak yetişmiştir. Sonrasında kendince edindiği hobisi olan fotoğrafçılıkla ilgili herhangi bir fotoğraf eğitimi olmamasına rağmen fotoğraf çekmeye başlar ve ilginç bir şekilde çektiği banyoları nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte  banyo yaptırmadan saklar. Bazı söylentilere göre filmlerini banyo yaptıracak para bulamamıştır. Çekmiş olduğu fotoğrafları izinli olduğu günlerde özelikle varoş mahallelerde yaşayan insanlar yer almaktadır. Belki de içine kapanıklığını ve yalnızlığını çektiği bu fotoğraflarla gidermekteydi kim bilir.