Çoklu Pozlama Nedir ? Nasıl Yapılır ? (Double Exposure )

Film fotoğrafçılığına ilgi duyan hemen hemen herkesin en az bir kere gördüğü bir çekim tekniğidir. İnternette birbirinden güzel bir sürü farklı double exposure  örnekleri görmekteyiz peki bunu nasıl yapabiliriz ?

Öncelikle konuya girmeden önce şunu belirtmek isterim , internette her gördüğünüz double exposure gerçek anlamda yapılmış double exposure olmayabilir. Çünkü digital fotoğraf makinesi kullanıcıları bunu kolaylık photoshop gibi programlarla mod'layıp yapabilmektedirler. Çünkü gerçekten bazıları sıradışı gözükmekte ve bunu gerçekten filmli bir makineyle photoshop'suz yapabilmek neredeyse imkansızdır.

Double Exposure yani çoklu pozlama aynı film üzerine 1 den fazla fotoğraf çekmeyle meydana gelmektedir. Bazı analog makineler üzerinde bu çekim tekniği için bazı düğmeler bulunabiliyor. Mesela aşağıdaki örnekte Nikon F3 için tanımlanmış bir double exposure pim'i bulunmakta. Nasıl çalıştığına örnek vermek gerekirse double exposure yapmak istediğimiz karenin ilkini normal bir şekilde çekiyoruz ardından ise fotoğraftaki pimi yukarı iterek kurma kolunu tekrar kuruyoruz. Buradaki pim filmi ileri sarmadan aynı kare üzerine çekim yapmamızı sağlıyor ve 2 fotoğraf karesi tek bir film karesi üzerinde double exposure 'u oluşturuyor.

Not: Çektiğimiz double exposure karesinde fotoğrafdaki 2 karenin birbirinden ayrımı için ilk veya son kareyi çekerken -0.5 veya -1.0 az pozlayabiliriz. Bunun nedeni 2 fotoğrafın bir bütünü oluluturken kare için çok fazla karmaşaya sebep vermesini engellemektir. Bu şekilde daha anlaşılır bir fotoğraf elde etmiş oluruz. Hatta bu ayrımı daha farklılaştırmak isteyenler için ise film 100 iso ise bir kareyi 100 diğer kareyi 200 de ,eğer film 200 iso ise bir kareyi 200 diğer kareyi 400 de çekebiliriz.

Peki double exposure pim'i olmayan analog makinelerde double exposure nasıl yapılabilir ?

Bunun için en az double exposure pim'i olan makineler kadar kolay bir yöntem var. Herkesin bildiği gibi çoğu analog fotoğraf makinelerinin altında film bittikten sonra bastığımız bir tuş yer almaktadır. Filmimizi bitirdikten sonra bu tuşa bastığımızda makine bize bitirmiş olduğumuz filmi sarma kolunu kullanarak geri sarmamızı sağlamaktadır.

Şimdi gelelim 3 parmak yöntemi ile double exposure yapmaya. Önce aşağıdaki fotoğraftaki gibi düğmeye basıyoruz ve  ardından sanki filmimiz bitmiş ve filmi sarmak istercesine sarma kolunu açıyoruz ama tabi ki herhangi sarma işlemi yapmıyoruz. Yalnız burada dikkat etmemiz gereken kısım sarma kolunu kaldırırken kesinlikle arka kapağı açmıyoruz sadece film sarma kolunu açıp bir parmağımızla bu kolun hareket etmesini engelliyoruz bunu da parmağımızı film sarma yönün tersine doğru sabitleyerek yapabiliriz. Ardından bir parmağımızla alttaki sarma  düğmesine basılı tutuyoruz ve bir parmağımızla da sarma kolundaki metal çubuğu dengeliyor ve aynı zamanda sağ elimizle de kurma film kolunu çekiyoruz. Sanki yeni bir kare çekecekmiş gibi makinemizi hazırlamış olduk. Tek fark ise yapmış olduğumuz hareketler ile makinenin bize aynı kare üzerine çekim yapmasını sağladık.Ve bu tekniğe 3 parmak yöntemi ile double exposure denir.

Görsel Olarak Anlamamız İçin ;

Anlatarak karışık geldiğinin farkındayım o yüzden buradaki linke tıklayarak yapmadan önce bunun görselini izlemenizi öneririm.Double Exposure

 Bu teknik bize az önce çekmiş olduğumuz film karesini ileri sarmadan aynı kare üzerinde 2.defa poz çekme olanağı sunacaktır. Double exposure pim'i olmayan analog fotoğraf makinesi kullanıcıları bu yöntem ile double exposure tekniğinde fotoğraf çekebileceklerdir.