Antika Fotoğraf Makineleri !

Son zamanlarda özellikle sahibinden.com ikinci el fotoğraf makinesi pazarında  karşımıza çıkan ve antika adı altında satılmaya çalışılan bir çok eski fotoğraf makinesi görmekteyiz. Çoğu insan bu fotoğraf makineleri hakkında fazla bilgi sahibi olmadığından ve elinde bulunan makineye değer biçerken piyasadan bir haber fahiş fiyatlar ile bu makineleri satışa koymaktadırlar. İstenilen fiyat 5.000 TL ama piyasa fiyatı 100-200 TL arasında olan Zenit fotoğraf makineleri bu konuya güzel bir örnektir.


Peki Gerçekten Bu Fotoğraf Makineleri Antika Mıdır ?

Aslında hepimizin bildiği gibi film makinelerin geçmişi 100 yıl öncesine dayanmaktadır. O tarihlerden günümüzü sayısız fotoğraf makinesi gelmiştir. Ve bu fotoğraf makineleri üretim tarihleri baz alındığında antika segmentinde değerlendirilebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken temel husus makinenin üretim yılı ile birlikte o makineden kaç adet üretildiği , piyasadaki bulunabilirliği ve günümüz piyasa fiyatıdır. Bu hususlar fotoğraf makinelerinin fiyatlarını belirleyen temel hususlardır.


Peki Eski Üretim Fotoğraf  Makinelerinin Hepsi Aynı Değere Mi Sahiptir ?

Ne yazık ki bu mümkün değildir. Nasıl 70 model bir Anadol ile 70 model bir Ferrari aynı değere sahip değilse fotoğraf makineleri içinde öyledir. Örneğin Filmli bir Leica fotoğraf makinesinin değeri hala günümüzde filmli fotoğraf makinelerinin üzerinde bir fiyattan satılmaktadır. Bu makineyi değerli kılan az üretilmesinin yanı sıra mekaniği ve özel lensleridir. Diğer yandan Zenit fotoğraf makinesi de Leica ile benzer yıllarda üretilmiştir fakat günümüzde değerleri Leica fotoğraf makinelerinin yanında çok cüzi kalmaktadır.


Dede'den Kalma Veya Sandıktan Çıkma

Genelikle satışa sunulan fotoğraf makinlerin de gördüğümüz tabirlerden biridir. Evet eminim yazılanlar doğrudur fakat bunlar piyasa fiyatını büyük oranda etkileyen unsurla değillerdir. Her ne kadar eski bir fotoğraf makinesi koleksiyon yapanlar için ilgi çekici olsa da piyasa fiyatı 200 TL olan bir filmli fotoğraf makinesinde 50 veya 100 TL gibi oranda etki yapmaktadır. Tabi ki bu fiyat olasıdır. Herkes istediği fiyata istediği ürünü satabilir. Eğer sizi ekonomik anlamda rahatlatacak bir ücrete ürünü satamıyorsanız bu antika makineleri hatıra olarak saklamak da sizin için farklı bir değer oluşturacaktır. Her fotoğraf makinesinin bir geçmişi ve bir anısı vardır.

Antika Fotoğraf  Makinesi Değer Kazanır Mı ?

Bunu söylemek şuan için biraz güç çünkü zaten elimizde bulunanlar 20 ile 50 yıllık makineler belki daha da eski. Ama eminim teknoloji ilerledikçe eskiye olan ilgi daha da artacaktır. Bu günümüzde çok farkedilmese de daha ilerki yıllarda eski ye olan bakış açısı değişecektir. İşte o zaman şuan antika olarak nitelendirdiğimiz fotoğraf makineleri daha değerli olacaklardır.