İso/Asa Nedir ? Film İso Seçimi


Asa Nedir ?  

(İngilizce: ASA film speed, ASA rating), fotoğraf veya sinema filmlerinin ışık duyarlığını belirten ve yakın zamanlara kadar kullanılmış olan bir ölçü sistemidir.
Bu ölçü sistemi yeni adı ANSI (Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) olarak değiştirilmiş olan Amerikan Standartlar Enstitüsü(American Standards Association)'nün ortaya koyduğu bir standarda dayanıyordu ve aynı yıllarda eşzamanlı olarak kullanılan veAlman Standartlar Enstitüsü (Deutsches Institut für Normung)'ne ait DIN duyarlık sistemiyle birlikte kullanımdan kalkmışlardır. Analog fotoğraf makineleri ve film kameralarının yerlerini büyük ölçüde digital fotoğraf ve film makinelerine bıraktığı günümüzde, her iki standart da artık yerini modern ISO sistemine bırakmıştır.
İso Nedir ?
‘International Organization for Standardization’ yani ‘Uluslararası Standartlık Örgütü’nün kısaltmasıdır. Bizim fotoğrafçılık terimlerinden ISO ile kastetmek istediğimizi aslında ‘ISO Speed’dir yani ‘ISO hızı’dır. Genel kullanımda sadece ISO kullanıldığı için sitemizde de sadece ISO olarak geçecek. ISO, optik algılayıcının ışığa duyarlılığını belirtir yani ISO arttırkça optik algılayıcı ışığa karşı daha hassas olacaktır. 
Aşağıda İso değerlerine göre film kullanımına ait bazı bilgiler verilmiştir ;

İso 50-(Veya Aşağısı)-Parlak güneş ışığı veya stüdyo ışığı,
İso 100-Parlak güneş ışığı,gündüz kapalı hava veya stüdyo ışığı,
İso 200-Gün ışığı,kapalı hava veya stüdyo ışığı,
İso 400-Dışarısı için (Gün ışığı veya kapalı hava) İç Mekan için (Gün ışığı ve aydınlatma )
İso 800-Dışarısı için (Aşırı kapalı hava veya hızlı çekimlerin geçerli olduğu koşullar) İç Mekan için (Hafif aydınlatma)
İso 1600-Akşam ve az ışığın olduğu yerler veya çok hızlı çekimlerin geçerli olduğu koşullar.
İso 3200-Akşam ve az ışığın olduğu yerler veya çok hızlı çekimlerin geçerli olduğu koşullar.

İso/Asa Kaynak:Wikipedia