Film Banyosu Hakkında

Film banyosu nedir ?

Film banyosu , fotoğraf makinesinde kullanmış olduğumuz filmimizin içinde çektiğimiz fotoğrafları görmemizi sağlayan kimyasal işlemlerin genel adıdır. Hepimizin bildiği üzere kullanmış olduğumuz filmli fotoğraf makineleri fotoğrafı ışık /lens/film/ışığın film üzerindeki etkisi sıralamasından sonra bu etkinin film üzerinde görüntüyü oluşturmasıyla elde etmektedir.. Ve bu film üzerindeki bu görüntüye ulaşabilmenin tek yolu o filmi çeşitli kimyasal aşamalardan geçirip filmin üzerinde görüntünün oluşmasını sağlamaktır. Film banyosu Temel olarak 2 çeşittir. Renkli ve Siyah Beyaz. Bu banyo türleri dışında dia ve çapraz film banyosu da mevcuttur. Bu türlere ilerleyen günlerde yer vereceğiz.

Siyah Beyaz film banyosu renkli filme oranla daha basit ve uygun materyallerle evde bile yapabileceğimiz banyo türüdür. Bunun için sitemizde yer alan Siyah Beyaz Film Banyosu bölümünden detayları öğrenebilirsiniz.

Renkli film banyosu ise siyah beyaz filme oranla daha komplike olup makineler yardımıyla yapılabilmektedir. Bunun nedeni film içinde oluşması gereken renklerin ancak makine ortamındaki sabit sıcaklık değerleriyle yapılabiliyor olmasıdır. Yalnız bazı kullanıcılar farklı tekniklerle bunu deneyip ev ortamında da renkli film banyosu yapabilmektedirler her ne kadar çok başarılı sonuçlar alamasalarda. Fakat bu işlem ev koşulları için genelikle risklidir. Filminizin boşa gitmesini istemiyor iseniz ve böyle bir tecrübeniz yok ise bu işlemi ilgili yerlerde yaptırmanız daha uygun olacaktır.