Analog Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Analog dünyasına giriş yapmak isteyen kullanıcıların belkide en fazla dikkat etmeleri gereken yerlerden biride seçmiş yada seçecek olduğu analog fotoğraf makinesidir.

Günümüze yıllar boyu kullanılmış belkide içlerin de yüzlerce,binlerce film bitirilmiş fotoğraf makineleri gelmiştir.Ve bu makineler nereden bakarsanız bakın çoğumuzun yaşından daha büyüklerdir.Hatta bazıları dedelerimizle yaşıttır.

Gelelim bu kadar uzun zamandır elden ele gezen veya hala bazılarımızın sandıkların da saklı durmuş ve yeni sahiplerini bekleyen bu fotoğraf makinelerinde nasıl seçim yapacağımıza.

Perde Sağlam mı ?  

Analog fotoğraf makinelerinde dikkat edilmesi gereken ilk unsurlardan biridir.Arka kapağı açtıktan sonra çeşitli enstantane ayarlarına getirilerek cihaz kurulur ve ardından fotoğraf çeker gibi deklanşöre basılır.Burada dikkat edilmesi gereken perde açılıp kapanıyor mu ? Üzerinde herhangi gibi bir deformasyon var mı ? Ve kurmuş olduğumuz enstantane hızına göre doğru açılıp kapanmakta mıdır ? Bu unsurları göz önünde bulundurarak cihazın perdesinin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.

Enstantane Çalışıyor mu ?  

Bu gösterge genellikle analog fotoğraf makinelerinin üst tarafında yer almaktadır.Şekil olarak tekerleğe benzer ve üzerinde o makinenin pil ile veya pilsiz çıkabileceği değerler yer almaktadır. Bazı modellerde ise çekim modları yer alır A,S,T gibi.Bunu anlamak için film sarma kolu çekilir ve enstantane değerleri farklı değerlerde pozlanır. Tepkimeyi perdenin açılıp kapanma sesinden veya arka kapağı açıp perdeye bakarak anlayabilirsiniz.


Lens Diyaframı ve Netleme Halkası Çalışıyor mu ?  

Fotoğraf çekerken en önemli değerlerden biride diyafram değeridir. Bu değerler lensin üzerinde yer almaktadır. Çalışıp çalışmadığını anlamanın en kolay yolu lensi gövdeden çıkararak diyafram tekerleğini ve netleme halkasını döndürerek test etmektir. Siz diyaframı uygun değerlere getirdikçe lens'in içindeki bıçaklar buna uygun olarak hareket edecektir.Bazı lensler'de netleme halkası sert olabilmektedir.Bunu da netleme halkasını sağa ve sola döndürerek veya yakınınızdaki bir objeye netleyerek anlayabilirsiniz.


Lens gövdesi ve Camları temiz mi ?  

Lensler analog fotoğraf makinelerin en pahalı aksesuarıdır.Bu yüzden satın alırken camlarında çizik veya mantarlaşma var mı ? dikkat edilmelidir.Bunu anlamanın en kolay yolu lensi gövdeden ayırarak camlarını ışığa doğru tutarak bakmaktır. Ufak tefek kılcal çizikler gözünüzü korkutmasın fotoğrafa herhangi bir etkileri yoktur. Lens gövdesi temizliğinde ise eğer  bir oyuk ,pas veya eksik bir parça yok ise çok fazla sorun teşkil etmeyecektir. Sadece alıp satarken bir değer kaybı doğurabilir oda bazı kullanıcılar için.


Ayna ve Vizör sağlam mı ?

Ayna kontrolü yapabilmek için öncelikle lensi gövdeden ayırın ,ardından aynayı göreceksiniz.Temiz olup olmadığını bakarak anlayabilirsiniz.Çalışıp çalışmadığını da film kurma kolu çekildikten sonra deklanşöre bastığınızda anlayabilirsiniz. Vizör için ise vizör deliğinden bakmanız yeterli olacaktır ufak tefek toz tanecikleri olabiliyor vizörlerde bunların fotoğrafa etkisi yoktur. Ama temizletmek isterseniz ve  daha önce yapmadıysanız bilen birilerine yada bir ustaya götürmekte fayda var.

Pozometre Çalışıyor mu ?  

Fotoğrafı doğru çekebilmemizi sağlayan en önemli etken ışıktır bunu da ışık konusunda tecrübeli değilseniz pozometre yardımıyla anlayabiliyoruz. Pozometreler analog makilerin üretim yılına göre değişebilir bazıları ibreli bazılar elektronik göstergelidir. Eğer makinede pil var ve pozometre çalışıyor ise vizörden baktığınızda ibrenin hareket ettiğini ve belli bir enstantane değerine ulaştığını görebileceksiniz.Elektronik olanlarda ise bu direk rakamsal olmaktadır.


Gövde temizliği ve üzerindeki düğmeler çalışıyor mu ?  

Gövde temizliği genelikle koleksiyon meraklılarının dikkat ettikleri ilk unsurlardan biridir. Sonuç olarak bu cihazlar uzun yıllardır kullanılmakta olup bir sürü farklı ortamlarda farklı insanlardan tarafından kullanılmaktaydı. Almak istediğiniz cihaz da ilk bakmanız gereken derin çizik/yarık darbe/ezilme veya boya atması paslanma gibi unsurlardır. Ufak tefek boya atmaları ve kılcal çizikler normal karşılanmaktadır. Üzerindeki düğmelere gelince fotoğrafa çekmenize engel herhangi bir parça eksik ise o cihazı almayın. Ama self timer ve ayna kilidi tuşu kapağı gibi ufak tefek aksesuarlardaki eksiklikler veya kusurlar çok fazla göze batmamaktadır. Tabi bu kısım kullanıcıdan kullanıcıya değişmektedir.