Film Fotoğrafçılığında Pozlama Telafisi Ve Filmlerin Tepkisi

Pozlama telafisi fotoğraf çekerken ortamda oluşan ışık dengesizliğini iso veya diyafram değiştirmeden, +2 -2 ,+3 -3 veya +5 -5 gibi rakamsal değerler ile el ile makine üzerinden kontrol ederek ışık dengesizliğini ortama uygun hale getirmek olarak kabaca anlatılabilir.Bazı analog fotoğraf makinelerinde pozlama telafisi kontrol mekanizması bulunmamaktadır. Bulunanlar ise genelikle daha çok orta üst veya profosyonel seviyede makinelerdir. Bunu anlayabilmeniz için makinenizin üstüne bakmanız yeterli. Analog fotoğraf makinelerinin 2000'li yıllar ve öncesinde pozlama telafisi fotoğraf makinelerinde analog olarak yer alırken teknolojiyle birlikte sonraki yıllarda elektronik olarak yer almaya devam etti.


Peki Filmler Yapısı İtibari İle Her Zaman Pozlama Telafisine Uygun mudur ?

Her film pozlama telafisine aynı oranda ne yazık ki tepki vermez. Hepimizin bildiği gibi filmler farklı kimyasallar içermektedirler. Bu yüzden her markanın film yapısı ve ışık hassasiyetleri farklıdır. Bunu öğrenebilmek için film üreticileri film kasetlerinin üzerine bazı ibareler koymuşlardır. Buna bir göz atalım;


Bu fotoğrafta film kasetlerinin üzerinden filmin ışık hassasiyet dengesinin nasıl öğrenebileceğimizi göreceğiz. Soldaki filmde kırmızı ile işaretlenen kısımdan bu filmin +1 -1 değerlerinde pozlanabilir  yani yarısı gri yarısı siyah olduğu zaman +1 -1 anlamına gelmektedir. Ortadaki filmde o bölge tamamen siyah buda +0,5 -0,5 anlamına gelmektedir. Sağdaki filmde o bölge tamamen gri yani +3 -1 pozlama değerlerine kadar pozlanabilir anlamına gelmektedir. Eğer sol taraf yarım siyah sağ taraf yarım gri olur ise yani  soldaki filmdeki kırmızı ile boyanan kısmın tam tersi olacak şekilde. Bu gibi durumda +2 -1 pozlama değerlerine kadar pozlanabilir anlamına gelmektedir.

Bu size biraz karışık geldiyse, aşağıdaki tablodan bunun genel tarifini görebilirsiniz.