Dijital Mi ? Analog Mu ? (Test)

Günümüzde belki eskisi kadar olmasa da hala bu kıyaslamayı yapan insanlar olduğunu görmekteyiz ve duymaktayız. Kullanım avantajları açısından dijital günümüzde analog fotoğraf makinelerin yerini alsa da filmli makine kullananların sayısı da hiç fena sayılmaz. Peki Dijital mi ? Analog mu ? bunun için aşağıdaki test sonuçlarına bakalım.

Evet bu test de Canon 5D Mark İİ 50mm 1.2 ye karşı Nikon FE2 50mm 1.2 ais Kodak Ektar 100 filmi kullanılmış. Filmler arasında en keskin sonuçları almamızı sağlayan filmlerden biridir Kodak Ektar 100 peki bakalım dijital bir fotoğraf makinesine karşı yine hala öylemi ?


Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi aslında aralarında bariz diyebileceğimiz bir fark yok hatta Kodak Ektar 100 ten renk dengesi açısından çok başarılı bir sonuca imza atmış. Filmi taramak için kullanılan cihaz Fuji Frontier SP-250 14mp'le yakın bir çözünürlükte taranmış ve bildiğimiz üzere Canon 5D Mark İİ 21mp 'e sahip.


Yukarıda farklı pozlama değerleri ile olan karşılaştırmayı görüyoruz.


Bu fotoğrafta yukarıda çekilen kareden alınan %100 crop karşılaştırmasını görebiliriz. Ve ilginç bir şekilde logo ya baktığınızda dijtal ile çekilmiş karede bozulma göze çarpmakta.

Aşağıdaki test de ise Canon 5D Mark İİ ile  Kodak Vision 3 500 T (3200 İso) filminin gece performans karşılaştırma sonuçlarını göreceğiz.



Yüksek iso değerlerinde dijital makineler gürültü azaltma yazılımları ile daha başarılı sonuçlara imza atmaktadır. Bunu da yukarıdaki örnekte rahatlıkla görebiliyoruz. 3200 iso da çekilmiş bir filme göre yine de fena bir sonuç sayılmaz diyebiliriz.

Sonuç olarak dijital kullanımda RAW format da çekip buna uygun programlar ile istediğiniz renk tonları ve detayları elde etmeniz mümkün günümüzde bir çok kişi bu şekilde kullanıyor dijital fotoğraf makinelerini . Film kullanımında ise renk tonları ve doğallık insanı cezbeden diğer unsurlar hatta siyah beyaz film ile ise alınan sonuçlar gerçekten bir harika. Teknoloji bu kadar ilerlemişken filmli makinelerden alınan sonuçların hala dijital makinelerle yarışabiliyor olması ise analog kullanıcıları mutlu ediyor olsa gerek. Eğer bu işi mesleki olarak yapmıyorsanız örneğin düğün veya doğa fotoğrafçılığı gibi filmli makine kullanmamanızı gerektirecek hiç bir neden yok hatta düğün fotoğrafçılığı yaparken yanınızda birde analog fotoğraf makinesi getirerek 36'lık bir film bitirmek her iki taraf içinde güzel sonuçlar alınmasını sağlayacağından hiç bir şüphemiz yok.

Twinlenslife