Çapraz Banyo Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Çapraz banyo Dia filmlerin (C-41) Negatif banyosunda yıkanması sonucunda ortaya çıkan banyo türüdür. Çapraz banyoda genellikle Dia filmin kullanılmasının temel nedeni, Dia filmlerin yüksek kontrast ve çarpıcı renklere sahip olmasından kaynaklıdır.



Aynı şekilde Negatif filme de Dia film banyosu (E-6) uygulanarak çapraz film banyosu elde edebilirsiniz. Fakat negatif film Dia filme göre daha az kontrastlı ve daha doğal renklere sahip olduğundan dolayı çapraz banyodan istediğiniz renk canlılığına ulaşamayabilirsiniz. Bunun için çektiğiniz filmi biraz daha az pozlayarak daha fazla kontrast elde edebilirsiniz. Yada filminizi banyo için verdiğiniz yere durumu anlatarak banyo süresini olması gerekenden biraz daha fazla tutmalarını isteyebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız Negatif filmin çapraz banyo sonuçları daha tatminkar olacaktır. Ama bizim önerimizi Dia filmi negatif banyosunda yıkatarak yapmanızdır.


Sol taraftaki fotoğraf normal pozlanmış Negatif bir film  ve standart Negatif banyoda yıkanmış, sağ taraftaki fotoğraf ise normal pozlanmış bir Dia film ve Negatif C-41 banyosunda yıkanmıştır.