Dia Film Nedir ? Çapraz Banyo Nedir ?

Dia film kısacası pozitif veya slayt film olarak bilinmektedir. Negatif renkli film C-41 banyosunda yıkanırken dia film E-6 banyosunda yıkanmaktadır. Dia filmler genellikle banyo edildikten sonra dia çerçevelerine yerleştirilerek projeksiyon cihazlarında kullanılmaktaydı zamanında. Ve dia filmler negatif filme göre daha fazla detay verdiğinden dolayı daha eski zamanlarda profesyonel fotoğrafçılar tarafından daha fazla tercih edilmekteydi. Özelikle renk konusunda daha canlı ve doygun renkler elde etme dia filmlerin en belirgin özelliğidir.


Günümüzde eskiye oranla bulunmaları giderek zorlaşmakta ve bununla birlikte fiyatları da giderek artmaktadır. Eğer bayat da olsa bulursanız denemenizi öneririz. Film fotoğrafçılığına merak saldıysanız piyasa da bulunan film türlerini denemekte fayda var. Gün geçtikçe bazı film türlerine ulaşmak imkansızlaşıyor.

Çapraz Banyo Nedir ?

Çapraz banyo renkli filmleri yıkamak için kullanılan C-41 ve E-6 banyosunu dia ve negatif filmlere çapraz olarak uygulanmasıdır. Örnek vermek gerekirse negatif bir film C-41 banyosu yerine E-6 banyosunda , dia bir film ise E-6 banyosu yerine C-41 banyosun da yıkanmasıdır. Doğru renkleri elde etmek istiyorsanız dia bir filmi C-41 banyosunda yıkamanız daha doğru olacaktır. Çünkü negatif filmler E-6 banyosunda yıkandığında çok fazla pozitif tepkiler vermezler renkler solgun ve kontrast genellikle düşük olmaktadır. Ama farklı tarz da fotoğraflar elde etmek istiyorsanız deneyebilirsiniz.