Analog Fotoğraf Makinesi Fiyatlarındaki Artış

Günümüzde giderek artan fiyatlar ne yazık ki analog fotoğraf makinesi fiyatlarını da  etkilemiş gözüküyor. Özelikle dövizin yükselmesi nedeniyle film fiyatları biz analog severleri fazlasıyla etkilemiş durumda.

İkinci el piyasasında da fiyatlar geçtiğimiz senelere göre  artış gösteriyor. Tabi bunun temel nedenlerinde biride gösterilen talep. Özelikle bazı modellerin fiyatları gerçekten geçtiğimiz senelere göre 2,3 kat gibi artmış durumda. Buna en güzel örnek Canon AE1, Canon AE1 Program, Minolta X700, Lubitel, Nikon FE,FE2,FA ve F3 marka fotoğraf makineleri verilebilir.

Yukarıda saymış olduğumuz modellerin lubitel hariç genel ortak noktası A mod yani diyafram öncelikli mod'a sahip olmaları. Özelikle analog fotoğrafçılığa yeni başlayanlar tarafından daha fazla tercih edilmelerinde ki öncelikli sebeplerden birisi de bu. Çünkü kullanıcısına fotoğraf çekme konusunda kolaylık sağladığı yadırganamaz bir gerçek.

Bunun haricindeki diğer sebep ise lens bulma kolaylığı, özelikle Canon ve Minolta marka fotoğraf makinelerinin kolay ve ucuza bulunuyor olması da bir diğer etken. Örnek vermek gerekirse Nikon 50mm 1.4 bir lens piyasa  da 350-400 tl fiyatlara çıkabiliyorken, Canon ve Minolta da bu değerde bir lens 200 tl civarına alınabilmekte.

Bu fiyat artışlarına karşı yapabileceğiniz en güzel hamle manuel çekim modunu öğrenmek yani kısacası a mod olmadan fotoğraf çekmek. Manuel çekim moda sahip fazlasıyla uygun analog fotoğraf makineleri mevcut ve özelikle m42 yani vidalı lens kullanılanlar ise çok avantajlı. Bu fotoğraf makinelerine örnek vermek gerekirse Pentax Spotmatic, Zenit E,11,12 , Chinon , Cosina vs. Bunun temel nedeni m42 lens bulmak son derece kolay ve fiyatları diğer marka lenslere göre daha ucuz.