Siyah Beyaz Film Geliştiricileri (Film Developers)

Film fotoğrafçılığına merak salan hemen hemen herkes siyah beyaz film banyosunun nasıl yapıldığını merak etmiştir. Hatta çoğumuz belkide bunu hala evinde kendi imkanlarınca yapmaya devam etmektedir. Özelikle film banyosunu yapan yerler gider azaldığından ve maliyetlerin artması nedeniyle siyah beyaz film banyosuna gösterilen ilgi artmaktadır.

Daha önceki yazılarımızda siyah beyaz film banyosunun nasıl yapılacağına dair bir yazı paylaşmıştık. O yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi ise siyah beyaz film banyosunda belkide en önemli rolü üstlenen geliştiriciler hakkında ufak bir derleme okuyacaksınız.

Aşağıdaki charttan  bazı siyah beyaz geliştiriciler hakkında gölge detayları, keskinlik ve grain değerlerini görebilir ve fikir edinebilirsiniz. Sola doğru sırasıyla En çok, En iyi ve En Yüksek'tir.



Piyasada bulunan siyah beyaz film geliştiricileri nelerdir ?

Kodak D76 

Piyasada en kolay bulunan ve toz halinde satılan banyodur. Kodak D76 toz geliştiriciden yaklaşık olarak 5 litre sıvı geliştirici elde edilmektedir. Nasıl yapıldığını görmek için buradan ulaşabilirsiniz. Fiyatı en uygun olan geliştirici banyosudur. Uzun yıllardır hala kullanılmaktadır. Normal kullanım koşulları için fazlasıyla yeterlidir. Fakat push yapmak için çok uygun bir banyo değildir.

 Not : Push Nedir ? Olması gereken iso dan fazla bir değerde filmi pozlamaktır. Örnek 100 iso luk filmi 200 de pozlamak ve sonrasında filmi 200 iso luk bir filmmiş gibi yıkamak

Kodak XTOL

Piyasada bulunabilirliği çok kolay değildir. Kodak D76 ya göre daha pahalıdır. Bu da toz bir geliştiricidir. Yaklaşık olarak 5 litre sıvı geliştirici elde edilmektedir. Kodak D76 ya göre daha keskin sonuçlar elde edebileceğiniz bir geliştirici türüdür. Push yapmak için en ideal geliştiricilerden biridir.

İlford İlfosol 3

İlfordun piyasada sıvı olarak bulunabilen bir geliştiricisidir. Ortalama fiyatı ve ortalama sonuçları ile toz  geliştiriciden sıvı geliştirici yapmaya üşenenler için uygun bir geliştiricidir. Push yapmaya çok uygun değildir. Genellikle 1 litre halinde satılmaktadır.

İlford İlfotec DDX

İlfordun yine piyasada sıvı olarak bulunabilen geliştiricisidir. Fiyatı Kodak D76, Kodak Xtol ve İlfosol 3 den daha pahalıdır. Push yapmaya uygun bir geliştiricidir.  Genellikle 1 litre halinde satılmaktadır.

Kodak HC-110

Kodak'ın sıvı olarak satılan geliştiricisidir. Piyasada çok fazla bulunmamaktadır. Genellikle labaratuvar ortamlarında kullanılmakadır. Fakat ev ortamlarında da kullanılmasında hiçbir sakıncası yoktur. Çok yoğun bir banyodur. Örnek vermek gerekirse Kodak Xtol veya D76 geliştirici banyosu genelikle 1+1 gibi oranda kullanırken Kodak HC-110'u 1+31 gibi az bir oranda kullanılmaktadır. Tabiki farklı kombinasyonları mevcuttur fakat Kodak HC-110 un en çok tercih edilen ölçeği 1+31 oranıdır. Push yapılmaya uygun bir geliştiricidir. 1 litre halinde satılmaktadır. Yoğun bir banyo olduğunda aralarında en pahalı olan geliştirici türü Kodak HC 110 dur. Çünkü neredeyse 1 litresiyle 100 makara civarında film yıkanabilmektedir.