Yıldız Pozlarken Farkedilmeyen Detaylar

Yıldız fotoğraflarına dikkatli baktığınızda bazılarında yıldızların daha parlak ve net bazılarında ise daha mat ve eksik olduğunu görmekteyiz. Bunun olmasındaki temel neden fotoğrafı pozlarken kaç sn pozladığımızdır. Özelikle yıldız fotoğraflarında açık ve net bir havanın olması fotoğraftaki yıldızların daha berrak gözükmesini sağlayacaktır. Özelikle sizin bulunduğunuz alanın zifiri karanlık olması ve fotoğrafını çekeceğiniz yıldızların uzağında bile olsa yerleşim yerinin olmaması tercih edilir. Bu detaylar net bir yıldız fotoğrafı elde edebilmemiz için önemli detaylardır.

Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi yıldız pozlarken, kaç saniye veya dakika pozladığımız çok önemlidir. Fotoğraftaki detaylar pozladığımız saniye veya dakika ile çok yakından ilgilidir. Şimdi daha önceden çekilmiş örneklere bir göz atalım,

Alttaki fotoğraf yaklaşık 25 saniye pozlanmış bir fotoğraftır. Yıldızlar gayet net ve belirgin gözükmekteler.


Alttaki fotoğraf ise yaklaşık 5 saniye pozlanmış bir fotoğraftır. Yıldızların olduğu görünüyor fakat detaylar neredeyse kaybolmuş durumda.


Alttaki fotoğraf ise tabiri caizse şipşak çekilmiş bir fotoğraf örneği. Yıldızlar neredeyse gözükmüyor sadece ay belirgin.


Fotoğraflardan da anlayabildiğimiz gibi yıldız pozlarken bize detayları veren pozlama süresidir. Hatta bazı yıldız fotoğraflarında yıldızlar dünyanın hareketinden dolayı çizgi halinde hareketli bir cisimmiş gibi çıkmaktadır. Bunun nedeni uzun pozlama ve dünyanın ekseni etrafındaki hareketidir.