Analog Fotoğraf Makinesinde Uzun Pozlama ve Yıldız Fotoğrafı Çekme Teknikleri

Uzun pozlama günümüz teknolojisinde her ne kadar dijital fotoğraf makineleriyle daha çok bilinse de analog fotoğraf makineleriyle de bunu yapabilmekteyiz. Detaylara göz atalım ;



Uzun Pozlama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  •  Analog fotoğraf makineleriyle bunu yaparken dikkat edilmesi gereken birinci kural ortamda fazla ışık olmamasıdır. Fazla ışık hepimizin bildiği gibi filmi yakar ve bir sonuç elde edemeyiz. Akşam saatleri uzun pozlama için en uygun saatlerdir.
  • Tripod kullanmak önemlidir. Uzun pozlama yaparken fotoğrafımızda çıkmasını istediğimiz ışık hüzmelerinin dağılmasını engelleyecek ve daha düz ve dengeli bir yayılım olacaktır. Eğer tripod yok ise makinenizi elde değil bir yere sabitleyerek pozlamayı denebilirsiniz. Ama tripod kullanmak daha garantili olacaktır.
  • Pozlama yaparken kullandığınız filme bağlı olarak 10,20,30 sn gibi değerlerde pozlayabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi bulb moduna alarak bunu gerçekleştirebilirsiniz veya daha düşük enstantane değerlerinde örnek olarak: 1,2,4 gibi değerlerde pozlayabilirsiniz. Analog fotoğraf makinelerinde genellikle 200 iso değerinde bir film kullanıldığını baz alırsak aksam saatlerinde bu değerde bir film için ortalama 10,20 sn gibi değerlerde pozlamak yeterli olacaktır. 
  • Bazı fotoğraf makinelerinde uzaktan kontrol edebilmek için kablo sistemi bulunmaktadır. Bu bir nevi fotoğraf çekerken bastığımız düğmenin bu kablo yardımıyla fotoğraf çekilmesi işlemidir. Eğer buna sahipseniz uzun pozlamayı bununla yapmanız daha doğru olacaktır. Nedeni ise fotoğrafta oluşması muhtemel titreşimi ortadan kaldırmak içindir. Bu kablo olmasa da uzun pozlama yapılabilmektedir dikkat edilmesi gereken makineyi titremeden bu işlemin yapılmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım tripod kullansak bile daha dikkatli ve yavaş hareket etmeliyiz doğru bir fotoğraf elde edebilmek adına.

Yıldızlar Nasıl Uzun Pozlanır veya Fotoğrafı Nasıl Çekilir ?

  • Açık ,bulutsuz ve karanlık bir ortam olması birinci kuralıdır.
  • Ay ışığından uzakta olmak daha net ve temiz fotoğraf almamızı sağlar. Fotoğrafımızda sadece yıldızların çıkması için önemlidir. Ay ışığı yıldız fotoğraflarını negatif etkilemektedir. Işık kaynaklarından uzakta olmamız gerekmektedir. Sokak lambaları dahil.
  • Tripod olmazsa olmazdır.
  • Fotoğraf makinesini uzaktan kontrol etmemizi yarayan kablo yok ise yavaş ve dikkatli deklanşör düğmesine basmaya özen göstermeliyiz. Yinede pek önerilmez.
  • Düşük iso film kullanmak 100-200 gibi idealdir. Yüksek iso grenli olacağından çok önerilmez.
  • İdeal süre 30 dk-90 dk dır. Bu süre zarfında direk el temasıyla deklanşöre basmak hem yorucu hemde titreşim yaratacağından, daha önce bahsettiğim kablo ile bunu yapmak daha garantili olacaktır.
  • Uzun pozlamada olduğu gibi bulb modunda bu işlemi gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
Yazıda bahsetmiş olduğum deklanşör kablosu için bir örnek;