Bayat Film Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları

Bayat film adından da anlaşılacağı gibi son kullanma tarihi geçmiş filmdir. Hepimizin bildiği gibi filmler içerisinde çeşitli kimyasallar barındırmaktadır. Son kullanım tarihi geçtikten sonra bu kimyasallar yavaş yavaş bozulmaya başlarlar. Bu yüzden bayat film ile fotoğraf çektiğimiz zaman bazen çok grenli bazen çok parlak ve kontrastlı renkler elde edebiliriz. Açıkçası nasıl bir sonuç ile karşılaşacağımızı kestiremeyiz. Özellikle lomography tarzında fotoğraf çekmekten keyif alan kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilmektedirler. Şimdi bayat filmlerin avantaj ve dezavantajlarına bir göz atalım;


Avantajları;

-Piyasadaki film fiyatlarının altında fiyatlara satılıyor olması
-Yeni analog fotoğraf makinesi kullanmaya başlayan kullanıcılarına alternatif sunması,
-Lomography tarzında fotoğraf sevenlerin tam aradığı film tarzı olması,
-Sıra dışı fotoğraf çekmek isteyenler için güzel bir deneyim sunması,

Dezavantajları,

-Çektiğiniz fotoğrafların nasıl çıkacağını tahmin etmek oldukça zor,
-Kimyasal olarak bozulmaya başladığından bazı çektiğiniz fotoğraflar canınızı sıkacak düzeyde olabilir,
-Eskiye oranla fiyatları biraz daha artmış durumda,  lomography kullanıcılarının gösterdiği bu ilgi nedeni ile,
-Taze bir filme göre daha hızlı bozulma olması,



Bayat Filmler Hakkında Ufak Tüyolar,

-Bayat film alırken genellikle iso değeri düşük filmler tercih edin, çünkü iso değeri düşük olan filmler daha geç bozulmaya başlarlar.

-Aldığınız bayat filmleri çok sıcak ortamlarda muhafaza etmeyin, zaten bozulmaya başlamış bir film var elinizde ve yüksek sıcaklıklar bunu negatif yönde etkileyecektir.

-Nemli ortamlarda aynı şekilde yüksek sıcaklık gibi bayat filmlerinizi negatif yönde etkilemektedir.

-Aldığınız bayat filmleri hemen kullanma niyetinde değilseniz buzdolabında saklayabilirsiniz. Kimyasal bozulma daha yavaş olacaktır.

-Çekim yaparken sert güneş ışıklarından kaçının, fotoğraflarınızda farklı efektler oluşabilir ama bu tarz efektler hoşunuza gidiyor ise sorun yok.

-Eğer sıradışı fotoğraflar elde etmek istiyorsanız çapraz banyo ile bu sonuçlara ulaşabilirsiniz. Çapraz banyo hakkında bilgi almak isterseniz buradan alabilirsiniz.