Alan Derinliği ve Diyafram

Fotoğrafçılık konusunda hemen hemen her zaman duyduğumuz spesifik kelimelerden bazılarıdır Alan derinliği ve Diyafram. Alan derinliği kullanmış olduğumuz lensin mm ile ilgili olsa diyaframda bu derinlikte belirleyici faktörlerden biri olmuştur.



Diyafram ne kadar açık olur ise netlenen alanın dışında kalan bölge o kadar flu olur. Ve netlenen alanın dışında kalan flu alan için belirleyici diğer bir etken ise fotoğraf çekerken kullandığımız objektifin mm'si. Örnek vermek gerekirse 50mm bir objektif ideal bir portre lensidir. 50mm F5.6 da çekilmiş bir yarım boy portrede oluşmuş flu alan ile 135mm F5.6 da çekilmiş bir yarım portrede oluşmuş flu alan farklıdır.



Buradan da anlayabileceğimiz gibi çekilen objeye yakınlık, uzaklık, objektifin mm'si ve diyafram alan derinliği konusuna direk etki eden kavramlardır.

Yukarıdaki tabloda görebileceğimiz gibi objektiflerin mm'si ile netlenebilecek olan alanın ilişkisi gösterilmiş. Full frame olmayan  fotoğraf makinelerde belirtilen mm değerleri 1.5x çarpılmalıdır. Örnek vermek gerekirse 50mm bir lens full frame olmayan bir fotoğraf makinesinde 75mm'ye denk gelmektedir.