Fotoğraf Düzenleme (Film Fotoğrafçılığı)

Fotoğraf düzenleme yani hepimizin bildiği gibi photoshop günümüzde dijital fotoğraf dünyası için son derece yaygın bir uygulamadır. Hatta bu uygulama o kadar yaygındır ki günümüzde cep telefonu ile çektiğimiz fotoğraflarda bile photoshop programları ile  çeşitli efektleri anında uygulayabilmekteyiz.

Peki Film fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için bu uygulamaları kullanmak ne kadar doğru ?

Film fotoğrafçılarının bir çoğu fotoğraf çekerken fotoğraf kalitesinden çok kompozisyona veya filmden elde edilen renklere ilgi duymaktadırlar. Sonuç son derece keskin veya dijitalize bir görüntü isteyen bir fotoğrafçı daha çok dijital makineleri kullanmayı tercih etmektedir.

Günümüz teknolojisi ile filmden alınan baskılar artık negatif tarayıcılar ile yapılmaktadır. Yani film negatif tarayıcı ile taranıp JPEG formatında bilgisayara atılır ve ardından bilgisayar üzerinden verilen bir komut ile yazıcıdan baskı alınarak yapılır. Aslında bu bir nevi film fotoğrafını dijitalize etmektir. Ne yazık ki günümüz teknolojisi film baskısı veya filmden görüntü alma konusunda bizi bu konuda negatif tarayıcıların kullanımına zorlamaktadır. Her ne kadar film fotoğrafçılığının özüne çok uymasa da film fotoğrafçıları adına aslında bir kolaylıktır.

Fotoğraf düzenleme konusuna gelirsek, film fotoğrafçılığında da fotoğraflarda bazı düzenlemeler yapılabilmektedir. Sonuç olarak tarayıcıdan bilgisayara atılan bir fotoğraf bir nevi dijitalize edildiğinden günümüzde kullanılan fotoğraf düzenleme programları ile edit edilebilmektedirler. Yalnız bu işlem film fotoğrafçılığı için çok tercih edilmez nedeni ise zaten tarayıcı ile dijitale bulaştırdığımız fotoğrafların üzerine fotoğrafa daha fazla dijital işlem uygulamak film fotoğrafçılığının ruhuna aykırı olacaktır.

Dijital müdahaleden kaçındığımız fotoğraflar için çok doğru olmasa da yapılabilecek bazı uygulamalar vardır. Bunlar kullandığımız tarayıcıya ait programın kendisinde yer alan küçük ayrıntılarda gizlidir. Bunlardan biri mesela film üzerinde oluşan toz ve çiziklerin kaldırılmasına yönelik müdahalelerdir. Veya filmde oluşan gren derecesine yapılan müdahalelerdir. Bu tarz ufak tefek editler bazı kullanıcılar tarafından tercih edilse de bazıları tarafından daha önceden de belirttiğim gibi film fotoğrafçılığının ruhuna aykırı olduğundan tercih edilmemektedir. Gerçi her ne kadar eğer evde fotoğraflarınızı kendiniz taramıyor iseniz film banyosu ve taraması için filminizi verdiğiniz fotoğrafçıların çoğu bu küçük edit işlemlerini sizin haberiniz olmadan fotoğraflarınızı tararken kendilerince yapmaktadırlar.

Eğer filmlerinizi kendiniz tarıyor iseniz, film tarayınızın kendi programlarına ek Vuescan yada Silverfast programlarını da kullanabilirsiniz. Bu bu programlar film taramaları konusunda kullanıcılara güzel alternatifler sunmaktadırlar.