Fotoğraf Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Yapılan Hatalar

Fotoğraf çekmeye yeni başlayanların sıkça yaptığı hatalar ve nelere dikkat etmeliler hakkında küçük bir yazıdır. Bu bilgileri okuduktan sonra bu hataların bir nebze önüne geçebilirsiniz.

1. Film Takma:  Film makarasını yuvasına oturduktan sonra dişlilerin arasına filmin ucunu sıkıştırmak ve sarma kolunu kullanarak filmi ileriye sarmak gerekiyor. Otomatik sarma motoru olan makineler bu işlemi makinenin arka kapağını kapattığınızda otomatik olarak yapıyorlar ve makinenin lcd ekranında filmi takıp takamadığınıza dair bir uyarı gösteriyorlar. Ancak daha eski tam manuel makineler bu tarz bir uyarı vermiyorlar. Bir çok kullanıcı da film taktığını düşünerek çekimlerini gerçekleştiriyor. Bir de bu çekimlerin uzun bir yolculuk sonucu gidilen, her zaman da gitme fırsatı bulamayacağınız bir yerde olduğunu düşünün! İşte bu gibi bir sorunla karşılaşmamak için filmi takıp, sarma koluyla filmi ileriye sarıp, makinenin arka kapağını kapattıktan sonra makinenin geri sarma konunu kullanmak gerekiyor. Geri sarma kolunu açıp üzerindeki ok yönünde çevirin, eğer filmi takmayı başardıysanız kol dönmeyecektir ( filmin içindeki boşluktan ötürü bir yere kadar döner ve bir yerden sonra zorlanmaya başlar, sıkışır ) eğer takamadıysanız kol dönecektir. Yada filmi ileriye sardığınızda gözünüzle geri sarma koluna bakın. Siz filmi ileri sardıkça geri sarma kolu ok yününün tersine dönecektir. Dönmüyorsa filminiz takılı değildir

2. İso/Asa Ayarı: Filmi taktıktan sonra mutlaka filmin iso/asa değerini makineye girmek gerekir. Çünkü makinenin pozometresi ve program modları bu değere göre çalışırlar. Otomatik makineler DX sistem sayesinde filmin iso'sunu otomatik girerler. Tam manuel makinelerde ise elle girilmesi gerekmektedir. Eğer iso ayarı doğru girilmezse pozometre farklı değerler verir ve fotoğraflar aşırı veya az pozlanmış olur.


3. Netleme: Fotoğaf makineleri akıllı olmadıklarından insanın çekmek istediği şeyi, çekmek istediği şekilde fotoğraflayamazlar. İllaki belirli ayarlamalar yapmak gerekir. Netleme de bu ayarlardan biridir. Autofocus’lu makinelerde netleme bir tuş yardımıyla otomatik olarak yapılır. Hatta eğer bu tuş deklanşörle aynı tuş olarak ayarlandı ise netleme bir şekilde yapılmadan çekim yapılamaz ancak yine de istenilen yerden başka bir yer netlenmiş olabilir. Manuel makinelerde ise netleme objektif üzerindeki netleme halkası yardımıyla yapılır. Çekimden önce, vidalı sisteme sahip olan bu halka çevrilerek çekilmek istenen objenin vizörden net görülmesi sağlanmalıdır. Autofocus’lu makinelerde yapılan başka bir hata da makineyi manuel mod'da unutup sanki autofocus yapıyormuş gibi kullanmaktır. Vizörün küçük olması, insan beyninin odaklandığı nesneyi net olmasa da açık şekilde görmesi sonucunda çoğu arkadaş vizörden baktığı şeyi netleme yapmadan fotoğraflamaktadır. Basılan fotoğrafların flu görüntüleri ise can sıkmaktadır.


4. Pozometre: Yine makinemizin akıllı olmamasından dolayı ışığın parlaklığını ölçen pozometre yardımıyla diyafram ve enstantene ayarlarını makineye girmemiz gerekmektedir. Işığın parlaklığı yansıdığı yüzeye göre değişiklik gösterir. Yani bir tek ışık kaynağıyla aydınlatılan bir odada her değişik kadraj (vitrin camından ayrı, ceviz dolaptan ayrı ışık yansayacaktır) için pozometre kontrol edilmelidir. Aynı şekilde sokakta fotoğraf çekerken de çocuğun gülüşüne, yaşlı amcanın kırışık ellerindeki bastona, çicekci kadının cazibesine kapılıp pozometreye bakmayı unutmamamız gerekir. Unutursanız az veya fazla pozlanmış fotoğraflarınız olabilir.
    Diyafram öncelikli programa sahip makinelerde de pozometreyi kontrol etmek gerekmektedir. Bu tür modlarda çekim yapanların da sıkça yaptığı hatalardan biri diyaframı sabit bir değerde bırakıp tüm çekimleri öyle yapmalarıdır. Az ışıklı bir ortama girdiğinde makine o diyafram değerine (f/8) göre düşük bir enstanete hızı (1/15) verecektir ve elinizde çekim yapmanız zorlaşacaktır. Sonuç olarak titrek fotoğraflara sahip olabilirsiniz.
   Enstantene öncelikli modda da pozomtre kontrolu gerekmektedir. Makine sizin ayarladığınız enstantene değerine göre bir diyafram değeri ayarlayacaktır. Ancak ayarladığınız enstantane değeri (1/250) açık bir diyafram değeri (f/1.4) gerektiriyorsa ve sizin objektifinizdeki en açık diyafram değeri (f/5.6) buna yeterli değilse makine yine de çekimi gerçekleştir ama sizin objektifinizdeki en düşük diyafram değeriyle makine çekimden önce değerin yetersiz olduğunu bildirmek için „Lo“ uyarısı verecektir Sonuç olarak az pozlanmış fotoğraflara sahip olursunuz. Bunun tam tersi yüksek diyafram değeri gerekliliği ama objektifde bulunmaması- da söz konusu olabilir.
Pozometrenin Lo Hi uyarılarına dikkat etmek gerekmektedir.

5. Kadraj: Vizörden baktığınızda gördüğünüz herşey kadrajınızın içini doldulmaktadır. O yüzden çekim yaparken çekeceğimiz objenin dışındaki neslere de bakmak vizörü gözlerle köşe bucak taramak kompozisyon öğeleri açısından size yardımcı olacaktır. Yeni başlayan arkadaşların çektiği bir çok fotoğrafta istenmeyen nesnelerin fotoğrafı çeken kişi farkında olmadan- kadraja girdiği görülebilir.

6. Film Sarma Kolu: Manuel makinelerde çekim yapmak için filmi ileriye sarmak ve bu şekilde makineyi çekim için kurmak gerekir. Bu kol kurulmadan deklanşöre basıldığında çekim gerçekleşmez. Eğer gezi boyunca bu kolu hiç kurmadıysanız filminiz içine taktığınız şekliyle duruyor demektir. Kolu kurmuş ancak çekim yapmadıysanız ise kol ikinciye kurulmayacaktır, zorlamamak gerekir.

7.Makineyi Kapatmak: Kullanmadığınız zamanlarda makineyi kapalı tutmalısınız. Kapalı tutmazsanız piliniz bitebilir ve gittiğiniz yerde yeni pil veya pilinizi şarj etme imkanı bulamayabilirsiniz. Eğer makineniz filmli ve otomatik film sarma motoruna sahip ise farkında olmadan bir makara filmi bitirebilirsiniz. Çantanızda deklanşöre basıldıkça filminiz bitecektir. Yine gittiğiniz yerde film bulamayabilirsiniz. Ayrıca gezi öncesinde pilleri, filmleri ve hafıza kartlarını kontrol etmek gerekir.

8.Makinenin Film Kapağı: Bu kapak film makineye takılıyken kesinlikle tamamen karanlık bir ortam dışında- açılmamalıdır. Film ışığa duyarlıdır ve en ufak ışık sızıntısı filminizi yakacaktır.

9. Filmi Makineden Çıkarmak: Bir üst maddede değindiğim şeyden ötürü makineden filmi çıkarmadan önce mutlaka filmi, film makarasına geri sarmamız gerekmektedir. Böylelikle makinenin kapağını açtığımızda film makarasının içinde olacak ve ışıktan etkilenmeyecektir. Otomatik makinelerde bir tuşa bastığınızda filmi geri sarma işlemi gerçekleşir. Manuel makinelerde geri sarma kolunu kullanmadan önce başka bir tuşa basmak ve makinenin dişli sistemini boşa almak gerekir. Eğer bu tuşa basmayı unutarak geri sarma kolunu zorlarsanız filminizi yırtabilir veya makinenin dişlilerine zarar verebilirsiniz. Filmi yırttığınızı da anlamadan makinenin kapağını açarsanız bir de filminizi yakmış olursunuz.

10. Film Banyosu: Çekim sırasında kullanılan filmin türü (el banyosu siyah-beyaz, renkli negatif, renkli pozitif vb.) banyo sırasında önem kazanmaktadır. Maalesef bir çok film banyosu yapan iş yeri filmlerin özelliklerine dikkat etmeden yıkama işlemini gerçekleştirmektedir. Farklı filmler farklı ısılarda farklı kimyasallarla yıkanmalıdır. Filminizi banyoya verirken özelliklerini belirtmeniz, bilmiyorsanız bile dikkat etmeleri için uyarmanız iyi olacaktır.